VIDEO: Cum se transforma durerea in placere

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Când durerea este mai mică decât era de aşteptat, reacţia de ameliorare a durerii generează senzaţia de plăcere, sau cel puţin aşa arată rezultatele unui studiu recent.

 

Cercetătorii norvegieni expun concluziile studiului lor care arată că un stimul poate fi interpretat foarte diferit, fiind dependent de experienţa anterioară, aşteptarea avută şi contextul în care el se produce.

Acest lucru poate explica de ce unele persoane preferă senzaţia de arsură mâncând ardei iute, iar unele preferă sexul sado-masochist, experienţe considerate de alţii drept adevărate chinuri.

Cercetătorii speră ca aceste studii să dezvăluie metode de tratament al durerii.

„Este de înţeles faptul că durerea poate fi interpretată ca fiind mai puţin severă atunci când un individ este conştient de faptul că aceasta ar fi putut să fie mul mai puternică” spune Siri Leknes, psiholog la Universitatea din Oslo. „Însă este mai puţin de înţeles cum durerea poate fi experimentată drept o plăcere, dacă ceva rău a fost evitat.”

Dr. Leknes a experimentat acest efect numit „putea fi şi mai rău” în timp ce lucra ca cercetător la Universitatea Oxford.

Efectul a fost studiat pe 16 subiecţi sănătoşi cărora le-a fost cerut să se pregătească pentru o experienţă dureroasă. Ei au fost expuşî la căldură de diferite intensităţi, aplicată pe braţ timp de 4 secunde.

Rezultatele testului a confirmat teoria „putea fi şi mai rău”. Tema cercetării a urmărit atât cum subiecţii au interpretat durerea, cât şi măsurarea activităţii cerebrale în timpul aplicării stimulilor. Experimentele au fost monitorizate prin masuratori RMN.

„Aşa cum era de aşteptat, căldura intensă a declanşat sentimente negative, iar căldura non-dureroasă a produs reacţii pozitive” aspus dr. Leknes.

Un sentiment de uşurare poate fi suficient de puternic pentru a transforma o astfel de experienţă negativă ca durerea într-o senzaţie reconfortantă sau chiar plăcută.

Studiul efectuat de cercetătorii norvegieni este foarte important pentru a afla cum şi în ce măsură creierul poate controla durerea prin propriile-i puteri.

Dacă v-aţi gândit ca medicii să spună pacienţilor că procedurile la care urmează să fie supuşi sunt extrem de dureroase, aflaţi că nu întotdeauna ar fi o soluţie bună. În ciuda studiilor, oamenii reacţionează foarte diferit la informaţiile pe care le primesc.

VIDEO: Cum se transforma durerea in placere

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *