Ține oare dragostea de cald ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Ține oare dragostea de cald ? Dragostea poate întradevăr să vă genereze o stare de căldură interioară. Declaraţiile de dragoste ne fac să ne simţim fizic încălziţi, spun oamenii de ştiinţă. Dar cum putem încălzi dragostea?

Aceiaşi oameni de ştiinţă susţin că deţinând un obiect încălzit, acesta stimulează apropierea noastră de alte persoane. Folosind scanări RMN, cercetătorii au demonstrat această asociere.

În ciuda faptului că legăturile emoţionale sunt fundamentul fericirii omului, se ştie prea puţin despre modul în care creierul nostru formează conexiunile sociale. Constatările experimentale sugerează că apropierea de alţi oameni crează sentimente de mulţumire.

Studiul publicat în revista Psychological Science, a implicat 20 de subiecţi, cu o vârstă medie de 20 de ani. Aceştia au fost izolaţi şi conectaţi la aparate RMN. Subiecţii au primit două SMS-uri în timpul experimentului, fie de la prieteni sau de la membrii familiei. SMS-urile aveau fie conţinut neutru, gen „te cunosc de 10 ani” sau „ai părul creţ”, fie un conţinut cald şi afectuos, gen „te iubesc mai mult decât orice pe lume” sau „tu eşti persoana ideală …”. După terminarea scanării, subiecţii au fost puşi să evalueze gradul de conectare socială, dar şi căldura fizică resimţită.

Cercetătorii au declara că rezultatele susţin teoria că există „o interacţiune între căldura sicială şi cea fizică”.

Într-o a doua parte a testului, s-au repetat operaţiile primului, cu diferenţa că participanţii au ţinut în mână un pachet încălzit sau o minge de tenis aflată la temperatura camerei, atunci când au primit mesajele.

Rezultatele au fost uimitoare, pachetul încălzit ţinut în mână a generat creştrea gradului de evaluare a conexiunii sociale chiar cu 35 la sută.

Doctorul Naomi Eisenberger, coautor al studiului, spune că rezultatul acestuia sugerează căldura fizică ca un mod auxiliar al atenuării unor probleme sociale.

„Având în vedere importanţa legăturilor sociale pentru bunăstarea şi fericirea generală, acest lucru poate ajuta la combaterea sentimentelor de izolare sau singurătate prin manipulări ale temperaturii”, declară domnia sa.

Probabil de aceea ne simţim „manipulati sentimental” vara pe plajă sau iarna într-o cabană, în fata unui şemineu arzând ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *