VIDEO: Cum poți depista un mincinos?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cât de ușor poți depista un mincinos ? Pentru a vedea dacă minte sau nu, cerem de cele mai multe ori unui om să ne privească în ochi. Atât credințele populare cât și studiile de până acum asociau mișcările ochilor persoanei incriminate cu un neadevăr spus de aceasta. Această asociere a stat la baza dezvoltării unui întreg concept menit să detecteze persoanele mincinoase. Conform acestuia, când oamenii dreptaci privesc către dreapta lor sau în sus, este foarte probabil ca aceștia să vă expună un eveniment imaginat. Vizualizarea unei amintiri stocate în memorie, era asociată până acum cu mișcarea ochilor spre stânga.


Dar conform unei cercetări făcute de profesorul Wiseman, psihologi la Universitatea din Hertfordshire, toate acestea s-au dovedit false . Studiul publicat în revista on-line Public Library of Science ONE, nu a putut înregistra nici o dovadă referitoare la corelarea mișcării ochilor și nivelul realității prezentat de o persoană în timpul unei expuneri verbale.

Cum poți depista un mincinos?


VIDEO: Verbal opus non-verbal


Cum poți depista un mincinos?

În ciuda faptului că de multe ori adevărul poate răni, oamenii își doresc să poată detecta minciuna și pe mincinoși, mai ales când aceștia din urmă se numără printre persoanele apropiate.
Doctorul Leanne Brinke, psiholog criminalist la Universitatea Berkeley din California ne avertizează că dacă mintea noastră conștientă eșuează uneori în acest demers, instinctele noastre ne transmit semnale mult mai puternice despre o realitate ce ne este prezentată.
Oamenii de știință au reușit să construiască recent un aparat mult superior detectoarelor de minciuni clasice, care pe baza unor analize non-invazive pot detecta minciuna în 75 la sută din cazuri. Dar complexul algoritm de funcționare, asigurat de camere termice, detectoare de câmp electromagnetic și multe alte componente, vor putea fi accesibile în următorii ani doar armatei, serviciilor de securitate și probabil altor organisme asemănătoare.
Cum rămâne cu detectarea mincinoșilor de către noi, oamenii obișnuiți?
Dr. Lillian Glass, specialist în analiza limbajul corpului, colaborator FBI, ne spune că există indicii în comportamentul uman care ne pot conduce la un răspuns favorabil. Schimbarea poziției capului, modificarea respirației, nervozitatea în mișcările corpului, multitudinea de amănunte oferite, și multe altele sunt indicii cunoscute astăzi drept relevatoare ale unei minciuni. Indiciile sunt multe dar ele pot fi generate și de alte stări emoționale ale respectivei persoane. Și totuși, cum putem fi siguri că decelăm minciuna din multitudinea de reacții ale unui om?
Simplu, prin aprofundarea problematicii.
Specialiști din întreaga lume organizează cursuri și seminarii pe această temă, încercând să vină în ajutorul persoanelor supuse unui tir al minciunilor. Tehnicile amintite se aplică cu succes nu numai în zona relațiilor domestice, orice interelaționare umană putând fi decriptată prin aceste analize spontane.
Presa română acordă și ea în ultimul timp un spațiu important acestui subiect, iar tema depistării minciunii, a tehnicilor complexe de manipulare și a comunicării speciale au fost îmbrățișate de organizații precum Asociația Europeană de Hipnoză ori UltraPsihologie.ro.
Detaliile unui eveniment de acest tip, programat pentru perioada 22 mai în București, le puteți găsi și pe site-ul și pagina noastră de facebook.
Rămâne doar să vă urez succes și sper ca mincinoșii consacrați, să nu se supere pe mine.

Cum poți depista un mincinos?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *