Cum pot fi sterse amintirile dureroase?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cum pot fi sterse amintirile dureroase? Câţi oameni nu şi-ar dori, să poată uita anumite momente neplăcute din viaţa lor? Evenimente traumatizante care-şi pun amprenta pe comportamentul nostru, uneori chiar fără să ne dăm seama, se pare că pot fi acum şterse printr-o metodă pusă la punct de cercetătorii olandezi.

Ei au descoperit că terapia cu şocuri electrice poate fi folosită cu succes în îndepărtarea amintirilor. Se speră că aceasta va duce în cele din urmă la dezvoltarea unor noi tratamente, cum ar fi cel pentru tulburările post-traumatice.
Tratamentul cu şocuri electrice este deja folosit în mod uzual pentru a trata depresiile severe şi stările psihotice maniacale. El constă în trecerea unor curenţi electrici prin creier în scopul declanşării unui atac de apoplexie, în speranţa alinării depresiei. Tratamentul este administrat sub anestezie generală, musculatura fiind complet relaxată pentru prevenirea convulsiilor.
Cum acţionează electroşocurile, nu ştie nimeni cu certitudine, însă există o serie de teorii. Unele vorbesc despre schimbări ale fluxului sangvin la nivel cerebral, altele despre eliberarea de către creier a unor substanţe chimice care reduc simptomele depresiei.


Putem avea doar un  număr fix de prieteni?


Cercetări recente au sugerat că acest gen de tratament duce la stimularea de noi celule şi reţele nervoase în anumite regiuni ale creierului.
Studiul cercetătorilor de la Radboud University Nijmegen din Olanda, a folosit şocurile electrice vizând anumite amintiri specifice, generate cu puţin timp înainte de experiment. În ciuda rezultatelor încurajatoare, specialiştii olandezi cred că amintirile reale, necesită un timp mai lung de tratament.
„Rezultatele sunt foarte interesante, fiind un prim pas în reactivarea sau ştergerea gândurilor şi a amintirilor, fapt care ne va oferi posibilitatea să tratăm mai multe din problemele psihice în faţa cărora suntem neputincioşi acum”, a declarat pentru BBC, doctorul Jeroen Van Waarde, recunoscând totuşi că tehnica de tratament mai are un drum lung de parcurs până să poată fi implementată în siguranţă pentru pacienţi.

Cum pot fi sterse amintirile dureroase?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *