Cum gândeşte câinele tău?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cum gandeste cainele tau?

Ce gandeste un caine cand ridica privirea admirativ la tine? Se gandeste ca la cel mai bun prieten al lui? Un stapan de admirat? Sau doar ca pe cel care-i deschide conservele de hrana?

Majoritatea proprietarilor de caini cred ca au deja raspunsuri la

aceasta intrebare. Cat au ei dreptate si cat nu, cercetatorii incearca sa afle.

Cercatatorii de la Universitatea Emory au gasit metoda de a scana creierul cainelui si a-i explora gandirea. Tehnica folosita este inofensiva pentru patruped si foloseste tehnica de imagistica prin rezonanta magnetica, similar proceselor folosite pentru oameni.

Studiul a fost publicat si arata cum au reactionat subiectii la semnalele date de proprietarii lor.

Aceasta cercetare a fost facuta pentru prima data pentru creiere canine aflate in stare de activitate totala, nesedate. Cercetarea a fost condusa de catre Gregory Berms, care spera ca aceste analize vor putea deschide o cale a cunoasterii relatiei om-caine si din punctul de vedere al patrupedului. Din echipa de cercetare au facut parte atat specialisti neurologi cat si specialisti in dresaj.

De partea cealalta, au fost alesi doi caini, Callie si Mckenzie. Ei au fost invatati sa raspunda la semnale facute cu mana de catre proprietarii lor. La un anume semn cainele primeste o recompensa iar la alt semn nu va primi nimic. In plus, ei au fost antrenati mai mule luni sa suporte trecerea prin scanere.

Echipa de cercetare a urmarit sa decodeze procesele mentale ale cainilor si zonele creierului care sunt activate de diferiti stimuli. Astfel, zonele activate la stimulul recompensei nu s-a mai activat in cealalta situatie.

Iubitorii de caini nu au nevoie de dovezi pentru a fi convinsi de calitatile tovarasilor lor, dar studiile vor sa convinga si pe sceptici sau rau voitori nu numai de aptitudinile patrupedelor ci si de voluntariatul de care dau dovada in relatia lor cu omul.

Un prim pas in identificarea constiintei animale? Posibil, spun unii oameni de stiinta.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *