Cum creează creierul experienţele extra-corporale ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cum creează creierul experienţele extra-corporale ? Mintea umană construieşte cu efort sentimentul că „locuieşte” în trup, spun oamenii de ştiinţă care încearcă acum să vadă şi cum se întâmplă acest lucru. Constatările prezentate duminică, 10 noiembrie la reuniunea anuală a Societăţii Ştiinţifice a Neurologilor, evidenţiază ce regiuni ale creierului sunt active atunci când o persoană ia contact cu experienţele extra-corporale .

Studii anterioare au arătat cum creierul înglobează informaţii de la mai multe simţuri pentru a genera sentimentul de proprietate a corpului. Este neclar încă, modul cum acesta percepe locaţia corpului în spaţiu.

În cadrul studiului care nu a fost publicat încă într-o revistă ştiinţifică, subiecţilor aflaţi sub monitorizare RMN, le-au fost prezentate pe display-uri imagini cu detalii de corp ale unei persoane aflate în aceeaşi încăpere. În timp ce în imagine, persoana respectivă era atinsă cu un obiect, subiectul era şi el supus aceleiaşi atingeri. Acest test le-a dat subiecţilor iluzia că trupul lor a fost cel aflat în imaginile de pe display.

Pentru a spori iluzia, cercetătorii au folosit un cuţit cu care au simulat o înţepătură a corpului prezentat în imagini. Rezultatele au fost conform aşteptărilor, subiecţii au crezut că sunt ameninţaţi de a fi înjunghiaţi.

În timp ce se confruntau cu senzaţiile iluzorii, zona parientală şi cortexul premotor al creierului lor s-au activat. Aceste zone sunt implicate în integrarea informaţiilor senzoriale şi planificarea mişcării corpului. Concluzia a fost că aceste zone ale creierului sunt importante pentru producerea sentimentului de proprietate a corpului.

Cercetătorii au examinat deasemenea zonele creierului care prezintă locaţia unei persoane şi direcţia capului acesteia. Folosind algoritmi care au analizat modele ale întregului creier, au descoperit că în plus faţă de cortexul parietal, a mai fost activat pentru producerea sentimentului de locaţie şi hipocampusul – zona critică pentru memorie.

Cercetătorii au concluzionat: „Creierul se bazează pe o interacţiune complexă de informaţii din diferite sensuri pentru a produce experienţa de a fi în interiorul unui organism. Ba mai mult, experienţa este similară şi atunci când trupul este al altcuiva.”

Cum creează creierul experienţele extra-corporale ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *