Cum alegem recompensele ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cum pot unii oameni rezista plăcerilor imediate şi pot urmări obiective pe termen lung, în timp ce alţii sunt mereu în imposibilitatea de a amâna satisfacţia imediată? Un nou studiu condus de cercetătorii de la The Brain and Spine Institute din Paris au descoperit că sistemele de memorie ale creierului ajută la a rezista în faţa ispitelor.

Cercetătorii au remarcat faptul că un factor are explică diferenţa în capacităţile oamenilor de a rezista ispitelor constă în activitatea unei structuri cerebrale profunde – hipocampusul.

Conflictul dintre o recompensă mai mică astăzi vs o recompensă mai mare la un moment ulterior a fost studiat timp de decenii. Înţelegerea modului în care oamenii fac alegeri este esenţială pentru o serie de activităţi sociale. Acest lucru a condus la un studiu în care creierele unor voluntari au fost scanate în timp ce ei au fost rugaţi să aleagă între recompense monetare, spre exemplu, 10 dolari acum sau 11 dolari mâine.

Folosind acest gen de paradigmă, oamenii de ştiinţă au descoperit că o parte a cortexului dorsolateral prefrontal, o regiune cunoscută pentru punerea în aplicare a controlului comportamentului, a fost crucială în alegerea de a întârzia gratificarea imediată şi de a aştepta câştigul mai mare.

Voluntarii s-au confruntat cu posibilitatea de a alege între recompense imediate, prezente sub formă de imagini şi recompense viitoare, care au fost prezentate ca text. Cercetătorii au descoperit experimental că abilitatea de a selecta recompensele viitoare a fost legată de volumul de activitate din hipocampus.

Pentru a finaliza experimentul, persoane cu leziuni ale hipocampusului cauzate de Alzheimer, au fost testate în aceeaşi sarcină, aşa cum au fost testate şi persoane cu o variantă de comportament de demenţă frontotemporală, rezultată din degenerarea prefrontalului. S-a constatat că bolnavii de Alzheimer au o afinitate pentru recompensele imediate pe când cei din grupa cealaltă au fost extrem de impulsivi în tot felul de alegeri.

„Acest lucru se datorează faptului că hipocampusul este necesar pentru a imagina situaţiile viitoare cu o bogăţie de detalii care să le facă atractive” a decalarat Mathias Pessigliore, liderul grupului de cercetare.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *