Femeia şi bărbatul sunt „cablaţi diferit”

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Diferitele stereotipuri de comportament care diferenţiază femeile de bărbaţi pot fi explicate acum prin modurile diferite de conexiune existente în creierele femeilor faţă de cele din creierele bărbaţilor, spune un studiu făcut la Universitatea din Pennsylvania.

Cercetătorii au descoperit existenţa într-un creier tipic masculin, a numeroase conexiuni între partea din faţă si cea din spate a aceluiaşi lob, pe când la femei, aceste conexiuni se formează cel mai probabil între emisfera dreaptă şi cea stângă. Se pare că această diferenţiere apare în timpul adolescenţei, atunci când sub influenţa hormonală, se dezvoltă multe dintre caracteristicile sexuale secundare, cum sunt părul facial la băieţi sau creşterea sânilor la fete.

Aceste diferenţe îşi manifestă vizibil influenţa asupra modului de reacţie mai bun al bărbaţilor la sarcinile spaţiale care implică controlul muscular, în timp ce femeile sunt mai abile în rezolvarea sarcinilor verbale care implică memorie şi intuiţie.

Se dovedeşte astfel existenţa unor diferenţe fizice care explică capacităţile distincte ale celor două sexe de a efectua sarcini mentale specifice, femeile prezentând abilităţi pentru unele, bărbaţii pentru altele, spun cercetătorii.

„Aceste hărţi ne arată o puternică diferenţă şi în acelaşi timp o complementaritate în arhitectura creierului uman, hărţi care ne oferă o explicaţie din punct de vedere neuronal de ce bărbaţii excelează în ducerea la îndeplinire a anumitor sarcini, şi femeile  a altora”, declară Ragini Verma, profesor la Universitatea din Pennsylvania.

„Am identificat că atunci când efectuează anumite sarcini, bărbaţii şi femeile activează părţi diferite ale creierului, continuă profesorul Verma. Conexiunile cerebrale sunt programate diferit la femei şi bărbaţi.”

Studiul a fost făcut pe 949 de persoane, 521 de femei şi 428 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 8 şi 25 de ani. Diferenţele cerebrale dintre sexe au devenit evidente numai după perioada adolescenţei. O tehnologie specială de scanare a creierului, denumită tehnică de difuzie imagistică Tensor, care poate măsura debitul de apă de-a lungul unui traiect nervos, a stabilit nivelul de conectivitate între aproape 100 de regiuni ale creierului, desenând o hartă neurală numită „Connectome”.

Cu ajutorul ei s-a observat că la femei, cele mai multe conexiuni merg stânga – dreapta între cele două emisfere, în timp ce la bărbaţi, majoritatea legăturilor se fac între partea din faţă şi cea din spate.

„” Probabil că aceste conexiuni dintre emisfera stângă, asociată cu logica, şi emisfera dreaptă, asociată intuiţiei, determină la femei tendinţa de a rezolva mai eficient activităţile intuitive”, spune profesorul Verma.

 Multe studii anterioare au arătat diferenţe semnificative între reprezentanţii celor două sexe de a rezolva diferite teste cognitive. Bărbaţii au tendinţa de a depăşi femeile în efectuarea sarcinilor spaţiale şi abilităţile motorii, în timp ce femeile rezolvă mai eficient probleme legatate de memorie şi teste de cogniţie socială care implică empatie şi inteligenţă emoţională.

O cercetare făcută luna trecută la Universitatea din Londra spune că diferenţele dintre creierul femeii şi cel al bărbatului este o consecinţă a exprimării genetice. Testele post-mortem efectuate pe creierele şi măduva spinării a 100 de cadavre, au evidenţiat diferenţe genetice semnificative între sexe care ar putea explica manifestările diferite ale tulburărilor neurologice gen autism, spun cercetătorii britanici. O teorie referitoare la autism, sindrom care afectează de cinci ori mai mulţi băieţi decât fete, este că acesta pare a fi o manifestare a „creierului masculin extrem”, care nu este în măsură să empatizeze cu ceilalţi.

Important de reţinut este că aceste diferenţe de conectivitate cerebrală se dezvoltă la vârsta când debutează diferenţele de gen. Singura zonă în care s-a observat o conexiune mai pronunţată între cele două emisfere la bărbaţi, a fost aceea a cerebelului, zonă asociată motricităţii.

„Frapant este cât de complementare sunt cele două creiere, al bărbatului şi al femeii”, spune şi profesorul Rubin Gur de la Universitatea din Pennsylvania, co-autor al studiului.

Deci diferiţi, dar complementari!

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *