Comportamentul sexual al oamenilor si cimpanzeilor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Deşi în opinia specialiştilor, oamenii şi cimpanzeii deţin un numitor comun de 99 la sută din materialul genetic, trăsăturile fizice şi comportamentale ne diferenţiază de rudele noastre cele mai apropiate. Cercetători curioşi vor să ştie dacă aceste diferenţe se găsesc şi în comportamentul sexual pe care-l dovedesc cele două specii.

Cimpanzeii trăiesc în comunităţi de câteva zeci de indivizi, structurate ierarhic. În vârful structurii asemanatoare cu o piramida, se află un mascul alfa iar la bază se găsesc femelele. Ceilalţi masculi ocupă niveluri intermediare.

La fel ca noi, cimpanzeii pot face sex pe toată perioada anului. Când femeile cimpanzeu intră în călduri, pielea din jurul organelor genitale devine rozalie şi începe să se umfle, semn clar pentru masculi că este liberă calea către împerechere.

La fel ca oamenii, atât cimpanzeii de sex masculin cât şi femele îşi fac avansuri sexuale, deşi acest lucru se întâmplă într-un mod ceva mai direct şi uşor indecent în viziunea noastră. În cazul în care o femelă este interesată de un mascul, ea îi va oferi imaginea fundului ei umflat, nefiind deloc rare cazurile când această acţiune este făcută foarte ostentativ. Când un bărbat doreşte să facă sex el scutură cu putere o creangă sau un trunchi de copac, sau mai direct, îi arată partenerei vizate penisul său erect.

Maasculii cimpanzei tineri sau cei aflaţi la prima experienţă „amoroasă” preferă femelele mai în vârstă. Femelele experimentate sunt cele mai căutate de regulă în grupurile de cimpanzei. Dar cele mai multe femele cimpanzeu se împerechează cu mai mulţi massculi din comunitate, şi uneori chiar cu cimpanzei bărbaţi din alte grupuri.

Masculii de pe rangul doi, deci toţi în afară de masculul alfa, se împerechează în secret, departe de ochii conducătorului. Dacă acesta surprinde un cuplu în timpul actului sexual, el recurge de cele mai multe ori la forţă pentru a-i întrerupe. Astfel de scene sunt înregistrate foarte frecvent.

Însă ele sunt lipsite de eficienţă. La câteva secunde după ce masculul montează o femeie, actul este deja consumat.

Vă întrebati poate de ce am început cu asemănările şi deosebirile dintre rasa umană şi cimpanzei. Vă lăsăm pe dumneavoastră să analizaţi şi să le găşiţi.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *