Ce spune câinele prin datul din coadă ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Ce spune câinele prin datul din coadă ? Pentru un câine, datul din coadă înseamnă mai mult decât un simplu „mă bucur să te văd”, spun cercetătorii în urma unui studiu recent. Majoritatea proprietarilor de câini au observat poate, cum câinele lor nu dă întotdeauna din coadă la fel. Spre exemplu, mişcările sunt mai ample uneori spre dreapta, alteori spre stânga. La un alt câine, distincţia cu care execută această mişcare îl evidenţiază.

Rezultatele studiului ne spun că mişcarea spre dreapta semnifică fericire, pe când cea spre stânga, frică.

Comportamentul reflectă ceea ce se întâmplă în creierul câinelui. Cercetări anterioare au demonstrat că activarea emisferei stânga a creierului determină ca mişcările să fie mai ample spre dreapta, pe când cele spre stânga sunt generate de o activitate mai intensă a emisferei dreapta.

Prin studiul de acum, oamenii de ştiinţă au aflat ce semnalizează câinii prin mişcările lor de coadă. Echipa de cercetători italieni, au prezentat înregistrări video pentru a arăta aceste moduri diferite de mişcare a cozii. Când un câine a văzut un alt câine,şi a dat mai tare din coadă spre stânga, în acel moment, inima lui şi-a sporit ritmul şi privirea i-a devenit nerăbdătoare. Câinii a căror mişcare a cozii a fost mai amplă spre drapta, au rămas relaxaţi.

Constatările au fost publicate în revista Current Biology de către Dr. Giorgio Vallortigara, cercetător la Universitatea din Trento. Studiul a implicat 43 de câini sănătoşi, de rase diferite. 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *