Ce sentimente împărtăşeşte un câine ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cel mai bun prieten al omului, nu impărtăşeşte probabil sentimentele stăpânului său, dar ele există, spun cercetătorii. Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au stabilit că aceste animale au capacitatea de a experimenta emoţii pozitive, cum ar fi dragostea şi ataşamentul.

Constatările determină o revizuire a conceptului că animalele de companie ar fi o „proprietate”. Câinii ar putea avea un nivel de răpuns emoţional comparabil cu cel al unui copil, sugerează rezultatele studiului.

Profesorul Gregory Berns, îşi dezvăluie concluziile sale într-un articol din New York Times. Domnia sa a scanat creierul proriului câine pentru a obţine aceste rezultate. Domnul Berns este profesor la Universitatea Emory din Atlanta.

Studiul a presupus investigarea RMN a câinelui său, un Colllie Terrier, fără ca acesta să fie anesteziat. Rezultatele au arătat o asemănare izbitoare între câini şi oameni, atât în structura cât şi în funcţia unei regiuni a creierului, denumit nucleul caudat. Acesta a reacţionat în acelaşi mod ca la om, atunci când este activat.

„Aceste constatări nu demonstrează că suntem iubiţi de câine, dar această activitate a nucleului caudat care la oameni este asociat cu emoţiile pozitive, dovedeşte prezenţa sentimentelor la animal”, declară profesorul Berns. „Câinii, şi probabil, multe animale, par a avea emoţii la fel ca şi noi. Acest lucru ar trebui să reconsidere raportul de prorietate existent astăzi între noi şi ele”.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *