VIDEO: Ce poate face dragostea din creier?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Ce poate face dragostea din creier sau 5 moduri în care dragostea afectează creierul

”Dragostea nu se uită cu ochii, ci cu creierul” – Shakespeare – Visul unei nopți de vară

1. Hormonii o iau razna Neurologii împart iubirea în trei faze: poftă, atracție și atașarea. Adrenalina și noradrenalina fac inima să palpite și palmele să transpire, iar dopamina secretată de creier creează sentimentele de euforie asemeni medicamentelor psihotrope.

2. Dragostea acționează ca un drog Când vedem o față atractivă, o parte a creierului responsabilă sentimentelor de simpatie, se activează asemeni cazului în care ne-au fost administrate analgezice de genul morfinei.

3. Mărește fluxul sangvin Investigațiile prin rezonanță magnetică (IRM) arată că în cazul îndrăgostiților, fluxul de sânge de la nivelul centrului plăcerii, nucleul accumbens, este mult sporit. Creșterea bruscă a fluxului sangvin se întâmplă de obicei în timpul fazei de atracție.

4. Te face să pari ”nebun” Dragostea determină scăderea nivelului de serotonină, asemeni tulburărilor obsesiv-compulsive. Astfel se explică și singura preocupare a îndrăgostiților față de ținta afecțiunii lor. Și vă mai întrebați de ce sunteți orbi la defectele partenerilor în astfel de situații.

5. Hormonii determină atașamentul Organismul îndrăgostiților dezvoltă după un timp o toleranță la substanțele chimice ale plăcerii, generând trecerea de la atracție la atașare. Oxitocina și vasopreina pătrund în creier și generează sentimente de bunăstare și securitate.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *