Ce este şi la ce foloseşte sărutul ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Atunci când o mamă îi spune fetei sale că va trebui să sărute mulţi broscoi până-l va găsi pe prinţ, conform oamenilor de ştiinţă, aceasta are dreptate. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au ajuns la concluzia că sărutul ajută femeile să-şi identifice partenerul ideal, permiţându-le să-l evalueze pe potenţialul pretendent.

Se pare că subconştientul femeilor este capabil să analizeze folosindu-se de simţul mirosului şi al gustului, informaţiile privind starea generală de sănătate a partenerului.

Studiul a pornit din dorinţa de a înţelege mai bine acest comportament considerat specific doar oamenilor. Este demonstrat ştiinţific că sărutul este un factor benefic păstrării relaţiei de cuplu, consolidând-o. Sărutul a fost strâns asociat calităţii unei relaţii.

Plumb Rafael Wlodarski, cercetător la Facultatea de Psihologie Experimentală declară: „Sărutul este prezent în relaţiile interumane în extrem de multe şi diferite forme, în funcţie de tipul de societate şi cultură. În ciuda acestora, noi nu cunoaştem la ce foloseşte el”.

Pentru cercetarea publicată în revista Human Nature, au fost intervievaţi mai mult de 900 de adulţi care au fost întrebaţi: „Ce este un sărut?” Aproximativ jumătate dintre subiecţi se aflau într-o relaţie serioasă, fiind chestionaţi în legătură cu importanţa sărutului atât într-o relaţie pasageră cât şi în una de lungă.

Profesorul Wlodarski evidenţiază unele teorii cu privire la rolul jucat de sărut în relaţie. Unul ar fi evaluarea calităţii genetice a partenerului, fapt care sporeşte şi excitabilitatea, acesta fiind extrem de util în păstrarea relaţiei, explică profesorul englez.

Conform studiului, femeile evaluează sărutul ca fiind mai important în economia relaţiei decât bărbaţii.

Cercetări anterioare au constatat că femeile sunt mai selective în alegerea unui potenţial partener, probabil, spun cercetătorii, ele investesc mai mult timp şi efort în creşterea copiiilor. S-a constatat deasemenea că pentru subiecţii care s-au simţit atraşi de întâlniri ocazionale, sărutul este mult mai important. Tot ei, au avut deasemenea mai mult discernământ în analizarea posibilului partener.

Cu cât au apreciat mai mult sărutul, subiecţii au fost şi mai selectivi în alegerea partenerului, sugerând că practica de a săruta îi ajută în evaluarea acestuia.

„Studiul nostru sugerează că atunci când ne sărutăm, informaţii sunt schimbate între noi”, declară profesorul Wlodarski. „Sărutul este o scuză pentru doi potenţiali parteneri pentru a obţine, într-un mod absolut acceptabil din punct de vedere social, informaţii suplimentare despre celălalt”, completează domnia sa.

„S-ar putea spune că oamenii analizează semnalele chimice receptate atunci când se sărută, cu ajutorul gustului sau mirosului. Aceste semnale ajung în subconştient, urmând o analiză de compatibilitate genetică”, ţine să sublinieze profesorul Wlodarski.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *