Ce este ”o relație sănătoasă”? Principalele 12 semne ale unei astfel de legături

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

V-ați pus vreodată întrebarea cum arată ”o relație sănătoasă” ?
Modele întâlnite în viață sunt foarte contradictorii. În cântecele de dragoste se vorbește despre parteneri care se completează reciproc, în filme despre relațiile bazate pe o chimie necunoscută sau pe sex sălbatic iar în cărți, mai mereu relațiile sunt pline de un romantism greu de grezut ori întâlnit.

În urma acestor influențe, fiecare avem o imagine personalizată asupra a ceea ce ar trebui să însemne o relație ce tinde a fi perfectă.

Specialiștii ne spun însă că cea mai mare influență pare să fie indusă de propria experiență din perioada copilăriei. Mai exact, relația părinților și a bunicilor constituie un șablon puternic întipărit în mintea noastră inconștientă.

Iată în continuare 12 atribute ale unei relații sănătoase:

1. Atenția și iubirea
Evident că iubirea este baza unei relații de calitate. Iubirea generează totodată aprecierea partenerului, îl înconjoară cu afecțiune și va găsi mereu un cuvânt bun pentru acesta.

2. Sinceritatea
Într-o relație bună, partenerii nu se mint nici măcar prin omisiune. Nu au secrete unul față de celălalt, păstrând o totală transparență a acțiunilor și intențiilor lor.

3. Acceptarea
A intra într-o relație cu gândul că vei schimba ceva neplăcut la partener, nu-i un lucru înțelept. Oamenii pot realiza schimbări majore în viața lor, dar niciodată condiționați sau obligați de altcineva. Acceptă-ți partenerul așa cum este sau rupe legătura.

4. Respectul
Respectați-vă reciproc părerile, sentimentele și tratează-ți partenerul așa cum ai vrea să fi tratat și tu. Nu faceți presiuni și nici nu recurgeți la manipulări. Ascultă întotdeauna punctul de vedere al celuilalt chiar dacă este divergent.

5. Formați o echipă
Ar trebui să te simți bine lucrând împreună cu el/ea. Împărtășiți-vă obiectivele și abordați drumul spre atingerea lor drept o colaborare și nu o competiție între voi.

6. Siguranța fizică și emoțională
În prezența partenerului trebuie să te simți relaxat. Trebuie să trăiești sentimentul că ”ai spatele asigurat”, nu ești manipulat/ă, înșelat/ă sau agresat/ă de acesta.

7. Vulnerabilitatea
Chiar dacă nu pare ceva pozitiv, siguranța generează vulnerabilitate, iar aceasta dă naștere unor conexiuni profunde între parteneri. Îi puteți împărtăși cele mai tainice vise fără frica de a fi judecat/ă.

8. Conservarea individuallității
O relație bună permite partenerilor să-și urmărească obiectivele personale. Ei se vor susține și se vor încuraja, succesele unuia vor fi o mândrie pentru celălalt. Hobbyurile sunt și ele incluse.

9. Așteptări similare
Chiar dacă se spune că nu-i bine să avem așteptări, reușește cineva să le înlăture pe deplin? Când vine de vorba de un cuplu reușit, acesta trebuie să dovedească așteptări similare, indiferent că-i vorba de petrecerea timpului liber, de locațiile pentru vacanță, distribuirea sarcinilor casnice și chiar frecvența relațiilor sexuale.

10. Iertarea
Iertarea ar trebui să urmeze oricărei neînțelegeri sau divergențe. În lipsa iertării, resentimentele și durerile provocate vor sufoca relația.

11. Comunicarea
Comunicarea este ușor de realizat când lucrurile merg bine, dar este foarte importantă în situațiile de conflict. Sănătos pentru o relație este nu să eviți permanent conflictele ci să le rezolvi.

12. Bucurie
Relațiile bune sunt cele care aduc bucurie, te bucuri de prezența celuilalt și nu-ți generează niciodată sentimentul de teamă.

O relație sănătoasă poate exista de la sine sau poate fi construită. Dacă ambii parteneri sunt hotărâți, ei pot trece la clădirea ei pas cu pas. Trebuie doar să-și amintească permanent că există o reciprocitate între a oferi și a primi.
Dacă întâmpinați dificultăți în demersul creării unei relații armonioase, puteți apela cu încredere la sfaturile unui specialist.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *