Plictiseala – câte feluri de plictiseală există?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Câte feluri de plictiseală există? Plictiseala este se pare mai complicată decât credeaţi. Experţii cunoşteau deja 4 forme de plictiseală până acum. Datorită unei noi cercetări recente, au identificat-o şi pe a cincea. Descoperirea nu e făcută din plictiseală, rezultatele ar putea fi foarte utile oamenilor să se concentreze mai bine la şcoală sau la locul de muncă.

Conform celor patru tipuri de plictiseală cunoscute, oamenii se manifestă astfel: primii sunt relaxaţi şi retraşi, cei din a doua categorie sunt nesiguri dar uşor receptivi la schimbare, a treia categorie este alcătuită din persoane agitate şi care urmăresc mereu schimbarea, pe când cei din a patra grupă sunt motivaţi să caute alternative la o situaţie.

Noua categorie de plictiseală, recent descoperită, se numeşte plictiseală apatică şi îi caracterizează pe cei din acest grup ca fiind neajutoraţi.

Cercetătorii care au publicat concluziile lor în The Journal Motivation and Emotion, spun că toată lumea favorizează una dintre cele cinci tipuri de plictiseală. Manifestările specifice fiecărei grupe pot anticipa neplăcerile pricinuite fiecărei persoane atinse de plictiseală.

Studiul a fost realizat de către echipe de cercetători de la univeristătile germane din Munchen, Ulm şi Constanta, împreună cu specialişti de peste ocean, de la City University din New York şi Universitatea McGill din Monreal. Au fost testaţi 143 de studenţi şi adolescenţi pentru o perioadă de două săptămâni.

Cei mai mulţi oameni, spun cercetătorii, nu trec dintr-un fel de plictiseală în altul. Plictiseala apatică pare să fie cea mai des întâlnită, procentul fiind de 36 la sută.

Oamenii de ştiinţă anunţă continuarea studiilor, pentru a vedea dacă plictiseala are efecte pozitive sau negative asupra proceselor de învăţare şi acţiune.

Urându-le mult succes tuturor celor implicaţi, nu mă pot abţine să nu remarc numărul mic de subiecţi asupra cărora s-au efectuat testele. Dar probabil că în Germania nu au găsit mai mulţi oameni care să se plictisească.

În rest e bine, am aflat că ne putem plictisi fiecare în felul lui. Am să studiez dacă-i bine sau nu.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *