Cât durează să ne îndrăgostim ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Cât durează să ne îndrăgostim ? Faptul că dragostea loveşte ca un trăsnet, nu este doar o vorbă aruncată în vânt. Forţa şi rapiditatea cu care ea se instalează i-a surprins până şi pe cercetătorii de la Universitatea Syracuse din Statele Unite.

Profesorul Stephanie Ortique ne devăluie faptul că o persoană îndrăgostită prezintă acelaşi sentiment de euforie similar prizării cocainei, în timp ce zone atribuite intelectului suferă afecţiuni severe. În privinţa vitezei cu care se instalează dragostea, se pare că sunt necesare doar o cincime de secundă ca aceasta să pună stăpânire pe un om.

Rezultatele echipei de cercetare arată că atunci când un om se îndrăgosteşte, 12 zone diferite ale creierului lucrează în tandem pentru a induce starea de euforie şi pentru a genera eliberarea substanţelor chimice ca dopamina, oxitocina, adrenalina şi vasopressin. Sentimentul dragostei afectează funcţii cognitive sofisticate, precum reprezentarea mentală, generarea de metafore, şi imaginea corpului.

S-a pus pe bune dreptate întrebarea dacă „În dragoste, primează inima sau creierul?”

Doamna Ortique, profesor de psihologie şi neurologie, recunoaşte dificultatea acestei întrebări, spunând: „Am putea răspunde creierul, dar inima are şi ea un rol la fel de însemnat. Conceptul complex al iubirii este format dintr-o serie de procese care se manifestă în ambele zone ale corpului. De exemplu, activitatea din unele zone ale creierului generează stimulări ale inimii, cum ar fi acei cunoscuţi fluturi în stomac, dar unele simptome pot veni şi din sens invers.”

Cât durează să ne îndrăgostim ?


Jocurile video pot păcăli creierul și după oprirea lor


Cât durează să ne îndrăgostim ?

Cercetările făcute până acum au descoperit o serie întreagă de modificări ale indicatorilor fiziologici manifestaţi în timpul dragostei, de la componente sangvine la niveluri hormonale. Recent a fost descoperită de către oameni de şţiinţă de la Universitatea din Chicago, chiar regiunea cerebrală ce se face „vinovată” de dragostea la prima vedere.

Rezultatele acestor studii nu sunt doar simple amuzamente. Ele au implicaţii majore pentru cercetarea sănătăţii mintale. Dragostea este un complex de sentimente cu rol extrem de important în viaţa omului. Se pot astfel înţelege şi rezolva problemele apărute în cuplu, atunci când alţi factori perturbă buna funcţionare a relaţiei iar prin identificarea părţilor creierului implicate în iubire, medicii şi terapeuţii pot alina mai eficient pacienţii bolnavi de dragoste.

Astfel, au fost stabilite zone distincte care generează sentimentele de iubire necondiţionată faţă de zone care declanşează dragostea pasională.

Oricum, până la rezolvarea definitivă a misterelor dragostei, mai avem. Cum vor arăta concluziile specialiştilor nu ştim, dar mai înţelept este „cu dragostea să nu te pui”.

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *