Cât durează să ne formăm un obicei nou?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail
”Un obicei este frate geamăn cu natura omului” spune un proverb din bătrâni. Și nu este nimic mai adevărat decât asta. Iar un obicei rău nu-l poți schimba decât înlocuindu-l cu unul bun. Dar v-ați întrebat cât timp este necesar formării unui obicei nou?

Cu toții ne-am dori unele schimbări în comportamentul nostru. Suntem conștienți că unele activități sau unele scheme comportamentale ne-ar face mult mai sănătoți, mai atractivi din punct de vedere social, ne-ar conduce către succese profesionale sau de ce nu, ne-ar aduce unele satisfacții pe plan psihic. Dar la fel de bine, avem cu toții idee de câte obstacole și scuze găsim când purcedem a le pune în practică.

Ce simplu ar fi dacă odată hotărâți să schimbăm ceva în comportamentul nostru, acel ceva ar dispare brusc și ar fi înlocuit cu o deprindere dorită. Dar lucrurile nu stau deloc așa, ele cer întotdeauna un timp.

Și totuși, de cât timp este nevoie pentru a produce această schimbare?

Prin anii 50, un chirurg plastician pe nume Maltz făcea o observație extrem de interesantă. Pacienții săi aveau nevoie de aproximativ 21 de zile pentru a se obișnui cu noile trăsături rezultate în urma intervențiilor chirurgicale. Chiar și în cazul amputărilor, perioada de manifestare a fenomenului de membru fantomă a fost tot de trei săptămâni.

Studiindu-și propriile tentative de implementare a unor noi comportamente și schimbări psiho-compotamentale, doctorul Maltz a ajuns la aceeași concluzie, minim 21 de zile.

În 1960, dr. Maltz publică rezultatul studiilor sale într-o carte intitulată Psycho-Cybernetics, vândută în peste 30 de milioane de exemplare. Și de aici s-a născut mitul existent și în zilele noastre al celor 3 săptămâni magice în care poți căpăta sau poți pierde un obicei.

Cine nu și-ar dori ca în 3 săptămâni să-și schimbe viața? Timpul este suficient de scurt pentru a genera speranța ducerii la bun sfâșit a unei astfel de acțiuni și totodată, suficient de lung pentru a crede în dificultatea demersului.
Un lucru uitat însă este faptul că doctorul Maltz vorbea de timpul minim necesar implementării unui comportament.
Și totuși, care este timpul real? Există un astfel de perioadă de timp argumentată științific?

Phillippa Lally, cercetător în psihologia sănătății la University College din Londra a vrut să se convingă referitor la veridicitatea acestor 3 săptămâni. Rezultatele cercetării sale au fost publicate în Jurnalul European de Psihologie Socială.

Grupul de studiu a însumat 96 de persoane, observându-le comportamentele pe o perioadă de 12 săptămâni. Fiecare persoană a hotărât să implementeze un nou comportament, raportând zilnic schimbările produse.

Au fost alese obiceiuri simple cum ar fi băutul unei sticle de apă la prânz, o ședință de 15 minute de alergare înainte de cină sau obiceiuri mai complexe care impuneau o doză mai mare de perseverență. S-a urmărit perioada de timp necesară acestui comportament pentru a deveni o pornire automată.

Rezultatul? În medie, a fost nevoie de mai mult de 2 luni pentru producerea unei obișnuințe.

S-a constatat că formarea unui nou obicei poate varia foarte mult în funcție de comportament, persoană și împrejurări, înregistrându-se timpi între 18 zile și 254 de zile. Interesant este faptul că cercetătorii au descoperit că lipsa unei oportunități de a efectua comportamentul nu a efectuat semnificativ procesul de formare al obiceiului. Mai simplu, într-un astfel de demers de transformare, nu contează dacă vă mai împiedicați din când în când.

Nu aș vrea să vă descurajați, dar dacă vă doriți astfel de proces de implementare de noi obiceiuri, trebuie să fiți pregătit pentru o muncă ce poate dura de la două luni la aproape opt luni de zile și nu doar 3 săptămâni.

Dealtfel, cercetarea subliniază câteva lucruri esențiale.

Nu te învinovății dacă vezi că nu obții automatismul dorit după numai 21 de zile. Continuați cu aceeași perseverență, nu sunteți singurul care s-a lovit de asta.

A greși o dată de două ori pe parcursul anevoiosului drum de transformare, nu este o crimă și nici nu are impact asupra obiceiului pe care vrei să-l deprinzi. Asta nu înseamnă să te complaci în greșeli ci să tratezi eșecul cu înțelepciune, dezvoltând strategii pentru a te întoarce rapid pe drumul cel bun.

În al treilea rând, termenele mai lungi ne fac să înțelegem că obiceiurile sunt un proces și nu un eveniment. Trebuie să îmbrățișăm procesul și să ne angajăm cu responsabilitate în sistemul de formare al unui astfel de comportament.

Fie că va dura 21 de zile sau 8 luni, important este să faci primul pas. Și apoi să-l repeți zi de zi. Roadele vor apare cu siguranță. Succes!

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *