Care este secretul unei căsnicii îndelungate ?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Hmmm … se știe deja secretul unei căăsnicii îndelugate ? Multe cupluri ajunse la o vârstă înaintată, pun succesul relaţiei lor pe seama bunei prietenii, sau pe libertăţile acordate partenerului. Dar secretul real al unei căsnicii fericite şi de lungă durată, pare să fie un hormon produs în creier, sau cel puţin aşa spun specialiştii care studiază fenomenul.

Cercetări de ultimă oră arată că oxitocina joacă un rol esenţial în consolidarea sentimentelor dintre cei doi parteneri.

O serie de experienţe făcute până acum, au arătat că sub influenţa hormonului amintit, centrele asociate recompensei aflate în creier s-au activat mai intens atunci când subiecţii au privit fotografiile celor dragi. Cercetătorii spun că oxitocina ar putea fi vitală în predicţia unei căsătorii de durată. În acelaşi timp, mai mult ca sigur, hormonul nu poate repara relaţiile rupte.

Oxitocina este produsă de creier şi joacă mai multe roluri în fiziologia organismului. Ajută la inducerea forţei de muncă, are rol în procesul de alăptare, şi este eliberat în cantităţi mari în timpul actului sexual. Este cunoscut de mai mult timp că persoanele îndrăgostite au niveluri ridicate de oxitocină.


Putem avea doar un număr fix de prieteni?


Descoperirea recentă a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Bonn, sugerează că oxitocina este la fel de importantă atunci când vine vorba de menţinerea dragostei şi angajarea într-o relaţie de lungă durată.

Experimentul a fost făcut în două etape. Prima dată, subiecţii de sex masculin, au primit o doză de oxitocină, a doua oară o substanţă placebo. În ambele cazuri ei au primit apoi două seturi de fotografii, unul înfăţişându-le pe partenerele lor, iar celălalt, o altă femeie necunoscută. Au fost monitorizaţi pe tot parcursul testului prin tehnici de scanare prin rezonanţă magnetică.

Rezultatele au arătat că zonele din creier asociate cu sentimente de recompensă au fost mult mai active atunci când subiecţii s-au aflat sub influenţa oxitocinei administrate.

„Sub influenţa acestui hormon, bărbaţii le-au perceput pe partenerele lor ca fiind mai atractive decât celelalte femei,” a declarat dr. Dirk Scheele, participant la studiu.

Ipoteza a fost verificată printr-un alt test, în care subiecţii au primit din nou o doză de oxitocină, fiind rugaţi să privească de această dată fotografii ale unor prietene mai vechi, colege sau membre ale familiei. Dar rezultatele au fost foarte clare, efectul hormonului s-a produs doar atunci când bărbaţii şi-au privit în fotografii iubitele.

Acest mecanism biologic pus în evidenţă de cercetătorii germani ar putea explica apariţia depresiilor şi a tulburărilor psihice în cazul separării de partenerul lor.

„Oxitocina este cu siguranţă unul din elementele aflate în spatele unei căsătorii reuşite. Dragostea este o combinaţie de factori biologici şi psihici”, spun psihologii implicati în cercetare.

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *