Câinii pot citi emoţiile de feţele oamenilor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Oamenii de ştinţă susţin că singurele animale capabile să citească sentimentele de pe chipul uman, sunt câinii, fapt care a şi cimentat strânsa relaţie născută între cei doi. Câinii pot citi emoţiile de feţele oamenilor

Rezultatele cercetării sugerează că prietenii pot observa dintr-o privire dacă suntem fericiţi, trişti, mulţumiţi sau supăraţi. Când un om priveşte chipul unui semen, ochii lui tind să ţintească partea dreaptă a celuilalt. Această tendinţă de a fi mai puţin atenţi la partea stângă a unei feţe umane apare numai atunci când privirile se întâlnesc şi nu este valabilă atunci când ne uităm la un animal sau obiecte neînsufleţite.

Specialiştii explică acest lucru prin faptul că partea dreaptă a feţei umane exprimă mai bine starea emoţională.

Cercetătorii de la Universitatea din Lincoln au demonstrat acum că nu suntem singura specie care procedează aşa, câinii de companie adoptă aceeaşi metodă când se uită la oameni. Până acum, nu este cunoscut nici un alt animal cu un asemenea comportament.

O echipă de cercetători condusă de Dr. Kun Guo a testat un grup de 17 câini cărora le-a arătat imagini reprezentând oameni, câini, maimuţe şi obiecte neînsufleţite.

Filmul ochilor câinilor şi mişcarea capului lor probează o puternică preferinţă de a evita partea stângă a chipurilor umane faţă de celelalte imagini prezentate.

Dr. Guo declară în revista New Scientist că în miile de generaţii asociate oamenilor, câinii şi-au adaptat acest simţ odată cu modificările suferite de specia noastră.

Studii recente arată că partea dreaptă a feţei noastre poate exprima mai intens şi mai precis o emoţie, inclusiv furia.  Surprinzător este că în momentul în care câinilor le-au fost arătate fotografii cu susul în jos, aceştia au privit tot partea dreaptă a feţei, nefiind păcăliţi de inversarea imaginii. În schimb oamenii se lasă înşelaţi de această strategie.

Câinii pot citi emoţiile de feţele oamenilor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *