Butonul pornit/oprit al inconstientului

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Există oare butonul pornit/oprit al inconstientului ? In ciuda studierii creierului timp de mai bine de o suta de ani, oamenii de stiinta nu au fost pana acum in masura sa stopeze starea de constienta. Spun pana acum, pentru ca iata, performanta a fost obtinuta de catre un grup de cercetatori de la Universitatea George Washington, USA, condus de catre neurologul Mohamad Koubeissi.

Desi testata pe o singura persoana, procedura sugereaza ca o singura zona din creier, claustrum, este partea care combina senzatiile, emotiile si perceptiile, fara sa fie perturbata de activitatea gandurilor. Intr-un cuvant, un comutator care poate face trecerea rapida din starea constienta in cea inconstienta.

Exista multe teorii, dintre care majoritatea sunt de acord cu faptul ca starea de constienta trebuie sa implice inbinarea activitatilor a mai multor retele din creier. Astfel ne este permis sa constientizam drept o singura experienta multitudinea de perceptii senzoriale izolate. Astfel, asa cum spunea Francis Crick, un pionier al neurologiei, constiinta noastra are nevoie de ceva asemanator unui dirijor, pentru a unifica diferitele perceptii externe si interne.


De ce ne înșelăm partenerul?


De exemplu, informatiile cu privire la mirosul si culoarea unui trandafir, numele sau, si alte elemente revelante din memoria proprie, pot fi unite intr-o experienta constienta de a oferi un trandafir de Ziua Indragostitilor.

Echipa de cercetatori condusa de doctorul Koubeissi a reusit in cazul unei paciente care sufera de epilepsie, sa-i induca starea de inconstienta prin stimularea electrica a zonei numite claustrum. Starea de inconstienta indusa in urma experimentului este net diferita de cea manifestata in timpul somnului, al starii de coma sau anestezie.

„Daca am compara cu un automobil, care are multe componente care faciliteaza miscarea lui, transmisia, motorul, carburantul si multe altele, claustrum-ul joaca rolul cheii de contact, fara de care nimic nu porneste si functioneaza”, declara Mohamad Koubeissi.

Studiul ne deschide noi perspective in a vedea cum este creat constientul si care parti ale creierului sunt implicate. Vom vedea daca un fetus are un nivel de constienta sau nu, sau daca ea este prezenta la caine sau la un vierme. Dar pana atunci, asistam doar la punerea unei prime caramizi la un edificiu mult sperat in a fi inteles.

Butonul pornit/oprit al inconstientului

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *