Sunt sau nu barbatii atrasi de partenera prietenului?

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Oamenii de ştiinţă spun că bărbaţii par să aibă o aversiune evolutivă în a fi atraşi de soţiile prietenilor lor. Un studiu al Universitătii din Missouri a găsit niveluri de testosteron în scădere la bărbaţii adulţi atunci când interacţionează cu soţia unui prieten apropiat.

Înţelegerea mecanismelor biologice care opresc oamenii în mod constant să concureze pentru partenerii altora, pot arunca o lumină asupra modului în care se pot forma comunităţi umane netensionate, spun cercetătorii.

Mark Flinn, profesor de antropologie în Missouri, autor principal al studiului, declară: „Deşi bărbaţii au multe şanse de a urmări partenera unui prieten, propunerea de adulter este relativ rară şi se întâmplă doar când oportunitatea este evidentă.”

În general nivelul de testosteron creşte la bărbaţi atunci când interacţionează cu un potenţial partener sexual sau cu un duşman evident.

„Cu toate acestea, spune profesorul Flinn, rezultatele noastre sugerează că minţile noastre au evoluat pentru a încuraja legăturile stabile între perechile şi a arăta că sunt respectate. Indivizii care în mod constant trădează încrederea prietenilor lor şi pune în pericol stabilitatea familiilor poate pricinui un pericol în supravieţuirea întergii comunităţi din care fac parte.”

O comunitate în care oamenii nu au încredere unul în altul, este fragilă şi vulnerabilă. Conform psihologilor, costurile unei reputaţii nedemne de încredere ar fi compensată doar de beneficiile de a avea urmaşi suplimentari cu partenera unui prieten. Asta datorită unui simţ primitiv, o tară animalică.

Poate oamenii de ştiintă au dreptate când afirmă că bărbaţii nu sunt atraşi de avea o relaţie cu partenera prietenului lor, însă în vermurile noastre, cine mai poate avea un prieten adevărat.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *