Bărbaţii nu pot citi emoţiile din ochii femeilor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Pot sau nu pot bărbaţii citi emoţiile din ochii femeilor ? Faptul că femeile sunt greu de înţeles, nu mai este o noutate de mult timp. Acum, oamenii de ştiinţă dovedesc că acest lucru nu este doar o scuză oferită bărbaţilor, pentru aceştia este chiar o greutate în a descifra emoţiile citite în ochii femeilor. Să vedem în continuare şi cine-i de vină.

 

Studiul publicat în urmă cu o săptămână arată că bărbaţii au avut de două ori mai multe probleme în a descifra emoţiile din ochii femeilor. Părţi ale creierului indivizilor de sex masculin asociate cu emoţiile, nu şi-au intensificat activitatea atunci când bărbaţii s-au uitat în ochii femeilor.

În ciuda teoriilor, mai mult sau mai puţin fantasmagorice, care merg până la a spune că bărbaţii au originea pe Marte iar femeile pe Venus, cele două sexe sunt destul de asemănătoare. Cu toate acestea, mici diferenţe există în comportamentele psihologice ale indivizilor de sex opus, studiile făcute până acum evidenţiind că bărbaţii au ceva probleme cu „mintea – lectură”, iar partea intuitivă este mai slabă decât a femeilor. Spre exemplu, un studiu a constatat că bărbatii interpretează prietenia cu o femeie ca având o conotaţie sexuală, extrem de puţini chiar încearcă să le înţeleagă pe acestea.

Actualul studiu a fost făcut la Spitalul LWL al Universtităţii din Bochum, Germania de către un cercetător pe nume Boris Schiffer. În timpul testului, au fost folosiţi 22 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani şi un scaner care foloseşte fluxul de sânge pentru a măsura activitatea creierului.

Subiecţii au fost apoi rugaţi să analizeze imaginile a 36 de perechi de ochi, jumătate a unor bărbaţi, jumătate a unor femei, încercând să identifice emoţiile oamenilor aflaţi în fotografii. În final au trebuit să catalogheze ca fiind îngrozite sau neincrezătoare privirile din imagini.

Rezultatul a fost extrem de concludent, creierul subiecţilor s-a activat diferit atunci când au privit fotografi ale bărbaţilor faţă de imagini ale femeilor. Amigdala bărbaţilor, zonă a creierului legată de emoţii, empatie şi frică, s-a activat mai puternic ca răspuns la fotografiile care înfăţisau perechi de ochi masculini. Alte regiuni asociate de emoţie şi comportament nu au fost activate când au privit fotografiile femeilor.

Testul ar putea concluziona că pe lângă dificultăţile bărbaţilor de a citi sentimentele femeilor, ei ar mai putea prezenta un deficit de empatie faţă de sexul opus.

De ce se întâmplă acest lucru, nu a fost elucidat. Se presupune că este vorba de o condiţionare culturală acumulată în timp sau de o problemă funcţională provenită din trecutul evolutiv al oamenilor.

„Bărbaţii au fost mai implicaţi în vânătoare şi luptele pentru teritorii, fiind mult mai important pentru ei să fie în măsură să prevadă intenţiile şi acţiunile rivalilor lor de sex masculin” spune conducătorul cercetării.

Acum, după ce a făcut public rezultatul dezastruos, care fie vorba intre noi, ne va fi scos pe nas cu vârf şi îndesat de femei, domnul Schiffer încercă să dreagă busuiocul. Din păcate, în stilul care ne caracterizează pe noi bărbaţii, cam cu bâta-n baltă.

Îmi imaginez cum a fost primit acasă cercetătorul după ce a publicat rezultatul studiului, asta în cazul în care e căsătorit cu un individ de sex opus, pentru că acum, totul e posibil.

Bărbaţii nu pot citi emoţiile din ochii femeilor

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *