Ban-Drui si Ban-Fili, femeile druizi

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

In complexa structura a druizilor, o clasa speciala a fost reprezentata de filidh, poetul vazator. Acest rol in societatea celtica putea fi detinut in egala masura atat de barbati cat si de femei, acestia actionand asemeni intregii caste a druizilor drept compozitori, consilieri, ghicitori si vindecatori. In plus fata de atributia de baza, aceea de depozitari ai catnecelor si povestilor sacre, filidh au avut si rolul de a ghici viitorul si chiar de a distra populatia cu ghicitori si satira politica. In consecinta, atat faptele eroice sau satira catre rau platnici treceau prin condeiul istet al filiph-ilor. Traditia filidh-ilor a continuat in Irlanda si dupa stabilizarea ferma a crestinismului, fiind intalnita chiar si in perioada Renasterii. Satirele lor nu erau simple comentarii ironice ci erau adevarate magii care puteau provoca nenorociri beneficiarilor.
Potrivit mai multor surse, divinatia a fost unul dintre cele mai importante roluri ale unui druid. Sunt consemnate mai multe exemple de divinatie, mai ales cel de prevestire, de interpretare a zborului pasarilor si circulatia animalelor. Unii scriitori mentioneaza o forma de divinatie care implica citirea in maruntaiele animalelor proaspat sacrificate ocazional.
Pentru celti, cuvintele aveau o magie puternica, iar cuvintele bardului erau cele mai puternice. Datoria bardului era de a elogia eroismul. Eroii celti atingeau nemurirea, conform traditiei, prin acte de valoare pe campul de lupta. Fara activitatea bardului, razboinicul celt si faptele sale de vitejie ar fi fost uitate de poporul sau. Termenul de Bard sau Pilidh devine oarecum neclara in sursele timpurii, ajungand sa fie folositi aproape alternativ.
Formarea unui bard era indelungata, in plus fata de memeorarea a sute de cantece, el invata genealogii complicate povesti ancestrale si sistoriile apropiate inimii celtilor. Genealogiile complicate constau in istoria oamenilor si a tribului respectiv, facand din bard un gardian al identitatii tribului sau.
Exista numeroase consemnari despre druizii de sex feminin, care par sa fi detinut o varietate de roluri in viata religioasa celtica. Ele sunt numite Ban-drui (femeie-druid) si Ban-Fili(femeie-poet) atat in scrierile istorice cat si in miturile celtice. Aici intalnim trimiteri la magiecieni de sex feminin, vazatori si intelepti femei. Marele erou Cuchulainn, este antrenat de Scathach, care-l invata invincibilul sau salt de lupta dar si maiestria de a vedea si prezice viitorul. Istoricul roman Tacit mentioneaza participarea druizilor de sex feminin la reuniunile de la sanctuarul Mona, incurajandu-i pe britanici sa se razvrateasca impotriva armatelor romane.
O alta poveste romana vorbeste despre ascensiunea imparatului Diocletian ca fiind prezisa de un druid seerees. Se pare ca tanarul imparat, inca soldat fiind in armata romana, a beneficiat de gazduirea unui druid pe care l-a pagubit intr-o oarecare masura neachitandu-si corect alimentele si odihna. Dojenit de druid, Dioclitian a glumit spunand spunand ca va fi mai darnic cand va fi imparat. Ca raspuns la aceste cuvinte, druidul de sex feminin l-a avertizat sa nu glumeasca cu asa ceva pentru ca va ajunge intradevar imparat conform previziunii ei dupa ce va ucide „mistretul”. Probabil ca pentru tanarul soldat de atunci Dioclitian, cuvintele magului celt nu au fost prea clare, insa acestea au fost exact valabile, Dioclitian a ajuns imparat dupa ce l-a ucis pe prefectul roman Arius al carui nume de familie era Aper, adica mistret.
Tacitus ofera deasemenea informatii despre existenta unui oracol extrem de puternic al tribului Bructeri, trib germanic, care a condus o mare parte din Germania de astazi si a fost considerata semi-divin. Aceasta a purtat numele de Valeda si a fost implicata in negocieri politice si arbitraje intre triburi. A fost capturata de romani in jurul varstei de 77 de ani pentru implicarea sa in revolta impotriva imperiului.
Femeile cu putere politica au fost descrise ca preotese ale religiei. Una dintre cele mai renumite preotese este regina Boudicca, aflata in slujba zeitei razboiului, Andraste. Se vorbeste despre sacrificiul brutal a sute de prizonieri de sex feminin de origine romana drept ofranda in urma victoriilor celtilor.

Ban-Drui si Ban-Fili, femeile druizi

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *