Amintirile morţii, mai vii decât ale vieţii

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

O experienţă de moarte clinică este pentru oamenii care au trăit-o mai clară şi mai prezentă decât alte evenimente din viata lor, ne spune un studiu recent. Oamenii de ştiinţă se întreabă cum de este posibil acest lucru, având în vedere că fenomenul este catalogat de către majoritatea specialiştilor în medicină drept o halucinaţie.

Vanessa Charland-Verville, neuropsiholog la Universitatea din Liege, Belgia împreună cu un grup de cercetători ai evenimentului de comă, au detaliat un studiu on-line în data de 27 martie referitor la oamenii intorsi la viata.

Cinci la sută din populaţie şi 10 la sută din bolnavii cardiaci, au raportat în apropierea morţii, astfel de evenimente. Termenul de în apropierea morţii este folosit de specialişti pentru a desemna perioada de timp de la încetarea bătăilor inimii până la moartea cerebrală. Termenul a fost introdus, ca urmare a noilor descoperiri în domeniul medical care pune în discuţie pragul dintre viata si moarte, stoparea funcţiilor cardio-respiratorii sau încetarea vieţii celulare.

Conform descrierii multor culturi şi religii, trecerea in viaţa de dincolo se face prin trecerea unui tunel, apă sau poartă de lumină. În tărâmurile de dincolo, oamenii îi reîntâlnesc pe cei dragi care au plecat înaintea lor. Majoritatea celor care au trăit un asfel de eveniment, fac mărturisiri asemănătoare, întoarcerea lor pe Pământ fiind motivată de faptul că au fost rechemaţi brusc pentru a reintra în corpurile lor sau cineva, acolo sus, le-a spus că nu este timpul să rămână.

Unii cred că aceste experienţe demonstrează existenţa spiritului care se separă de trup, alţii spun că este rodul privării de oxigen sau o avalanşă de substanţe bio-chimice la nivel cerebral. Amintirile morţii, mai vii decât ale vieţii

Curios este că atât persoane sănătoase aflate în transele meditative cât şi cele care îşi administrează halucinogene cum ar fi ketamina, descriu experienţe foarte asemănătoare.

Studierea acestor fenomene este mult îngreunată datorită momentului complet nepotrivit în care se produc, ele desfăşurându-se de cele mai multe ori, in timpi reduşi ca întindere.

Cert este că în urma unei astfel de experienţe, persoanele respective devin mult mai empatice, îşi schimbă viaţa, chiar domeniul de activitate şi capătă motivaţii altruiste.

Grupul de studiu a fost constituit din opt supravieţuitori ai stării de comă care­-şi amintesc experienţe de acest fel, şapte care au trecut prin faza de comă fără a avea amintiri şi 18 persoane care nu au avut nici o astfel de experienţă.

Întrebările specialiştilor au evaluat amintirile oamenilor privind experienţele în apropierea morţii, a evenimentelor din perioada apropiată sau evenimente emoă sau evenimente emţionale majore ale vieţii lor. Chiar după mai mulţi ani, experienţele din timpul comei erau extrem de prezente, ba chiar erau mai clare decât evenimente care ar fi trebuit să fie mai importante în viaţa repobdenţilor.

Profesorul Charland-Verville, doreşte acum să studieze şi creierele subiecţilor, mergând pe ipoteza că acel eveniment care a schimbat atât de mult viaţa oamenilor aceştia trebuie să fi schimbat ceva şi în funcţionarea creierului lor.

„Sunt simple constatări, cei drept fascinante, dar nu putem spune încă dacă mintea şi trupul pot fi separate,” a declarat Christian Agrillo, un psiholog cognitiv de la Universitatea din Padova, Italia, fără a face parte din colectivul de cercetare. „Se pare că ceea ce oamenii îşi amintesc în acel moment prezintă drept ceva extrem de autentic, nu este o amintire falsă care se formează dupăeveniment”, a continuat domnia sa.

Evident, o altă parte a lumii ştiinţifice, contrazic studiile referitoare la acest eveniment, continuând să susţină că este vorba de un simplu fenomen halucinogen, care după opinia domniilor lor, este perceput drept extrem de real.

Amintirile morţii, mai vii decât ale vieţii

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *