VIDEO: Actul sinucigaş este contagios pentru tineri

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

VIDEO: Actul sinucigaş este contagios pentru tineri

Sinuciderea poate fi „cotagioasă”, spun rezultatele unui nou studiu. Adolescenţii expuşi la moartea prin sinucidere a unui coleg sau prieten este probabil să ia în considerare această opţiune pentru propria persoană, ne avertizează cercetători de la Centrul de Cercetare al Sănătăţii Mintale din Ottawa.

 

Se pare că grupa de vârstă cuprinsă între 12 şi 13 ani este cea mai expusă la această idee contagioasă. Un astfel de efect poate dura şi până la doi ani.

„Acest lucru este valabil pentru toate grupele de vârstă, deşi gândul de sinucidere s-a accentuat cel mai dramatic in rândul grupelor mici de vârstă, acolo unde în mod normal nu există această tendinţă”, declară dr. Ian Colman, conducătorul studiului.

Cercetătorii au studiat datele unui eşantion format din 22.064 tineri canadieni, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Oamenii de ştiinţă au descoperit că sinuciderea unui prieten măreşte riscul de suicid pentru o persoană tânără, indiferent dacă aceasta îl cunoştea sau nu personal pe decedat.

 

Pentru grupa de vârstă amintită, 12 – 13 ani, sinuciderea unui coleg de şcoală poate ridica de cinci ori posibilitatea de a avea propriile gânduri sinucigaşe, 7,5 la sută ajungând chiar să comită această tentativă.

„Actul suicidal este cea mai mare problemă de sănătate publică” spune dr. Colman.

Pentru grupele mai mari de vârstă, chiar dacă impactul este mai mic, influenţa către sinucidere rămâne crescută, făcând-o mai posibilă de trei ori pentru grupa 14 – 15 ani şi de două ori pentru 16 – 17 ani.

„Expunerea la un act suicidal nu înseamnă că protagonistul trebuie să fie neapărat un cunoscut, un apropiat. Influenţa este aceeaşi pentru un adolescent indiferent de persoana decedată. Cei care stabilesc strategiile de recuperare psihică în urma unor astfel de evenimente ar trebui să ţină seama de acest lucru”, a adăugat dr. Colman.

Studiul ne mai spune că la vârsta de 16 – 17 ani, 24 la sută dintre tineri au avut un coleg de şcoală care s-a sinucis şi 20 la sută au cunoscut personal pe cineva care a murit în urma unui act suicidal. Datele sunt valabile pentru populatia canadiană.

Studiul oferă şi alte dovezi care confirmă ideea că expunerea tinerilor la un eveniment de acest gen constituie un factor de risc pentru dezvoltarea unui comportament suicidal în rândul lor.

VIDEO: Actul sinucigaş este contagios pentru tineri

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *