8 argumente nefericite pentru a te căsători cu cineva

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Oscar Wilde spunea: ”Dacă prima căsătorie este triumful imaginației asupra inteligenței, a doua căsătorie este triumful speranței asupra experienței.”
În ciuda ratei tot mai ridicate a divorțurilor, instituția căsniciei este încă destul de populară și dorită.
Ajunși în pragul căsătoriei, cu toții considerăm că există dragoste reciprocă, atracție fizică, compatibilitate emoțională și intelectuală, și un set de valori similar. Dar este ăsta adevărul? Bineînțeles că am putea lua în calcul și alte motive cum ar fi faptul că ne place să fim îndrăgostiți, să ne simțim acceptați, să fim confirmați de societate, că singurătatea nu ne prea place, că printr-o căsătorie atingem un nivel satisfăcător de siguranță emoțională și financiară sau de ce nu, că instituția maritală ne asigură siguranța sexuală. Dar astea sunt motive pentru alții, nu?
În ciuda aparențelor, oamenii nu iau prea în serios imporatnța relațiilor și nici a căsătoriei. Altfel poate am învăța la școală pe lângă matematică, fizică, chimie și alte materii care acum nu ne mai dau bătăi de cap, am învăța să ne cunoaștem mai bine structura și interacțiunile părții noastre emoționale.

Iată câteva motivații selevtate de-alugul carierei sale de Stephen J Betchen, doctor în psihologie la Universitatea din Pennsylvania, specialist în terapie de cuplu și terapie sexuală, argumente care motivează pe mulți să accepte un mariaj, având deplina credință că se află în relația perfectă.

1. Am acceptat pentru a nu răni sentimentele partenerului meu
Este greu să faci pe cineva să sufere cu bunăștiință, dar dacă un astfel de gând este pe cale să încline balanța într-o cerere în căsătorie indecisă până atunci, gândește-te la catastrofa care-ți va lovi partenerul când vei ajunge să te plictisești, să-i refuzi avansurile sexuale sau vei avea o aventură.

2. Nu am putut spune NU
Pari a fi o persoană drăguță și amabilă. Există persoane care nu-și pot separa nevoile proprii de nevoile celorlalți, specialiștii având și o serie de argumente pentru asta. Dar în cazul unei căsătorii acceptate astfel, mai devreme sau mai târziu vei ajunge să-i spui NU categoric relației.

3. Părinții mei l-au plăcut
Acest lucru este un plus într-o relație, dar nu suficient pentru un mariaj. Părinții de cele mai multe ori au opinii diferite de ale tale doar pentru că experiențele și reacțiile voastre nu sunt identice. Unele aspecte ca securitatea financiară sau dorința de schimbare adusă de un nepot în viața lor să fie prioritare într-o listă de nevoi pe care ei cred că le ai. Este minunat să fi susținut de cineva când ai de luat decizii importante, dar căsătoria este o problemă doar a celor doi soți.

4. Nu sunt atras/ă dar se poartă excelent cu mine
Dacă personalitatea ta este întradevăr atât de insuportabilă încât n-ai reușit să fi acceptat/ă de nimeni, nu mai sta pe gânduri. Dar sunt sigur că nu este așa. Imagineazăți câteva situații de viață din viitorul comun în care interesele, convingerile sau emoțiile voastre nu coincid.
5. Nu este atracție fizică, dar ne potrivim spiritual
Pare să fie o relație perfectă, dar potrivită poate unei alte lumi. Este nemaipomenită legătura voastră spirituală pentru că veți avea atât de multă nevoie de ea în momentul în care veți întâlni persoane de care veți simți atracție fizică și pasiune. Credeți că actul sexual cu toată gama de senzații și emoții este o plăsmuire a minții?

6. Îmi oferă situația materială visată
Nu-i nimic nefiresc în a pune supraviețuirea înaintea atracției, pasiunii și intereselor comune, dar odată ce se intaurează sentimentul de securitate, vă puteți lua adio de la luna de miere.

7. Este timpul să am un copil
Cine poate spune când este cu adevărat acel moment? Sigur este doar faptul că acel copil are nevoie de un fundament stabil și solid pentru a se dezvolta. Și stabilitatea asta constă și în exemplul armoniei emoționale existente în familie.
În cazul atingerii pragului biologic reproductiv poate-i mai corectă procreerea din poziția de celibat sau a unei relații de concubinaj.

8. Are toate calitățile care lipseau foștilor/fostelor
Înseamnă că ai găsit persoana perfectă. Sau nu?
O listă a calităților partenerului/partenerei fără de care nu concepi o relație. Te va ajuta mult. Filtrează cât de sincer poți relațiile avute prin prisma acestei liste și încearcă să identifici motivele care te-au ținut în relație în ciuda lipsei acestor calități. Notează cu atenție aceste motive și confruntă-le cu lista de calități. S-ar putea să ai mari surprize.

Ideea acestui articol nu este de a descuraja căsătoriile ci mai degrabă un îndemn la a te cunoaște mai bine, la ceea ce simți și crezi.
Și dacă am început citându-l pe Oscar Wild, închei tot cu citat al său :
”Fii tu însuți, oricine altcineva este deja altcineva.”

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *