PRIVIRE IN VIITOR

Totul este minte, Universul este mental

video

7 FENOMENE BIZARE CARE DERUTEAZĂ ȘTIINȚA

În ciuda căutărilor asidue ale oamenilor de știință, există încă fenomene ce refuză să-și dezvăluie secretele. De la lumini ciudate pe cer la pietre care se deplasează singure, există unele lucruri în lume care par să nu aibă nicio explicație.

Iată în continuare câteva dintre acestea, pe care le-am considerat ca fiind cele mai ciudate.

EFECTUL PLACEBO

Atunci când unui pacient sau unui subiect i se administrează un tratament sau o pastilă falsă iar acesta raportează o îmbunătățire a stării sale, se numește fenomen placebo.

Cercetările s-au concentrat pe legăturile dintre minte și trup, știința punând efectele miraculoase pe seama așteptărilor oamenilor. Subiecții se așteaptă ca respectiva pastilă să aibă efect, iar corpul lor produce substanțe chimice care au efecte similare cu medicamentele reale.

Studiile au arătat însă că și pacienții care știu că au luat o pastilă placebo, au raportat efecte benefice. În ciuda studiilor ample, oamenii de știința nu înțeleg încă cum funcționează efectul placebo.

LUMINILE DIN TIMPUL CUTREMURELOR

De-a lungul istoriei, oamenii au raportat apariția înaintea sau în timpul cutremurelor a unor lumini ciudate pe cer,  descrise ca fiind flăcări albăstrui, globuri luminoase sau ceva ce seamănă cu fulgere rapide. Primele consemnări ale fenomenului datează din anul 87 î.Hr.

Fizicianul Friedemann Freund, spune că luminile se pot ridica până la 200 de metri în aer, dar cum apar, nu se știe. Există ipoteze care vorbesc despre un anumit tip de rocă care eliberează sarcini electrice în timpul undelor seismice, dar mecanismul nu este încă cunoscut.

CÂNTECUL NISIPULUI

Există dune de nisip în deșerturi care emit un sunet asociat unui cântec. Marco Polo amintește și el despre un astfel de sunet întâlnit în China, punând zgomotele pe seama spiritelor rele.

Oamenii de știință au însă o altă părere. Nisipul care se rostogolește se pare că produce acest sunet, iar vibrațiile grăunțelor de nisip se sincronizează. De ce se produce această sincronizare și de ce mărimea nisipului determină ritmul, nu știe nimeni a spune.

MISTERIOSUL SEMNAL SPAȚIAL

Pe 15 august 1977, la Observatorul Radio din Ohio a fost recepționat un misterios semnal audio. Sunetul a durat 72 de secunde și nu s- a mai repetat niciodată în ciuda faptului că au fost făcute eforturi serioase de a capta o eventuală replică.

În 2017, astronomul Antonio Paris a emis ipoteza că semnalul a fost produs de norul de hidrogen al unei comete. Teoria sa a fost primită cu scepticism, neexistând alte situații în care cometele să emită astfel de semnale.

JELEUL STELAR

O substanță asemănătoare jeleului, a fost observată de secole, din Scoția până în Texas. Fenomenul a fost prima dată consemnat în secolul al XIV-lea, când un medic medieval susținea că vindecă cu ajutorul lui abcesele.

Unele teorii moderne spun că această substanță misterioasă este un amestec de mucegaiuri, bacterii și ciuperci. Alții susțin că jeleul stelar este rezultatul resturilor de ovule provenite de la broaște. Atunci când a fost testat, jeleul nu conținea ADN vegetal sau animal.

ZUMZETUL LUI TAO

Un zumzet ciudat și misterios poate fi auzit în orășelul Taos, New Mexico, de doar 2% din populație. Cunoscut drept ”Taos Hum”, sunetul a fost raportat pentru prima dată în 1990 și nu a fost depistată originea lui.

În 1994, Joe Mullins de la Universitatea New Mexico a instalat echipamente de înregistrare audio performante în casele celor care aud sunetele, dar acestea nu au sesizat nimic neobișnuit. Nu s-a descoperit nici sursa zgomotelor și nici de ce doar 2% din populație le aud.

Astfel de sunete ciudate au fost semnalate și în Bristol, Anglia în 1970, și în Largs, Scoția la sfârșitul anilor 1980.

FULGERELE GLOBULARE

Fulgerul globular este un fenomen descris drept un glob strălucitor, apărut în timpul furtunilor. Observarea acestora este foarte rară, dar oamenii de știință au emis câteva teorii referitoare la ele.

Unii cred că radiația cu microunde ar putea fi înglobată într-o bulă de plasmă, creând fulgerul, alții spun că globurile sunt lumină prinsă într-o sferă de aer subțire.

Nicola Tesla a făcut o afirmație uluitoare în 1904, spunând că n-a văzut niciodată un fulger globular, dar a reușit să le genereze articficial.

În ciuda multor teorii ce sunt vehiculate, știința nu știe încă cert cum sunt produse fulgerele globulare, ba unii oameni de știință chiar se îndoiesc de existența lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *