PRIVIRE IN VIITOR

Totul este minte, Universul este mental

subconștientvideo

TAINELE CREIERULUI – DE CE NU-I BINE SĂ-ȚI FACI UN PLAN B

Dacă  îți faci un plan de rezervă, asta va face ca planul tău principal să aibă mai puține șanse de reușită.

Cercetătorii spun că simplul gând de a concepe un plan de rezervă îi determină pe oameni să depună mai puțin efort pentru atingerea obiectivului lor principal, asta ducând de cele mai multe ori la eșec.

Asta nu înseamnă să nu ai un plan B. Urmărește-mă până la final pentru a afla recomandările specialiștilor în utilizarea unui plan de rezervă. Dacă-ți place, dă un like și abonează-te, și împărtășește-le prietenilor informațiile din acest material.

(Asta nu înseamnă să nu ai un plan B. Dacă vrei să afli recomandările pecialiștilor în utilizarea unui plan de rezervă, urmărește materialul video postat pe canalul de youtube PRIVIRE ÎN VIITOR TV sau pe site-ul privireinviitor.ro)

Cercetarea a pornit ca o discuție între doi studenți doctoranzi ai Universității din Wisconsin și Pennsylvania, Jihae Shin și Katherine L Milkman, și s-a concretizat mai târziu în trei studii experimentale.

Indivizii desemnați aleatoriu să se gândească la un plan de rezervă au dovedit rezultate mai proaste în ducerea la îndeplinire a obiectivului principal. Toți subiecții din această categorie au înregistat o scădere a dorinței de a-și atinge a scopul principal după ce au elaborat un plan B de rezolvare a problemei.

Dar cine poate trăi fără să-și facă planuri de rezervă? Aceiași cercetători spun că nu trebuie să renunțăm în totalitate la aceste alternative în viața noastră. Doar că trebuie să le abordăm strategic.

În primul rând, trebuie să amânăm a ne gândi la un plan de rezervă până ce nu am făcut tot ce-i posibil pentru realizarea planului principal. O altă propunere ar fi de a externaliza conceperea acestui plan B. Mai precis, ”într-un colectiv de lucru, când unui angajat i se dă o sarcină, el trebuie să nu se gândească deloc la eșec. Nu-i treaba lui să se gândească la un plan de rezervă, asta este treaba șefului, iar șeful nu trebuie să-i spună angajatului că își face griji pentru asta”, spune profesorul Shin.

Fenomenul este relevant pentru obiectivele care depind de efort și mai puțin cele care țin de noroc, mai ține să precizeze studiul.

Dar cum natura noastră umană ne îndeamnă mereu a ne face griji de succesul planurilor  noastre, și implicit de a ne construi tot felul de alternative la acestea, specialiștii ne sfătuiesc  ca măcar acestea din urmă, să nu fie foarte specifice și detaliate. Se pare că cu cât planul de rezervă este mai detaliat conceput, cu atât mai puternice vor fi efectele lui negative, completează doctorul Shin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *