CUM ÎȚI PĂCĂLEȘTE CREIERUL SIMȚURILE
Succesul în viață depinde de deciziile tale.
Ca să iei o decizie bună, trebuie să cunoști bine situația respectivă și să o analizezi inteligent.
Cum să analizezi inteligent te învață toată lumea. Cum să cântărești alternativele și cum să calculezi posibilitățile de reușită pentru a alege corect, găsești la tot pasul materiale care mai de care mai atrăgătoare.
Dar despre a percepe corect situația, nu rămâne decât să te bazezi pe ceea ce vezi și pe ceea ce percepe creierul tău.
Și noi credem ceea ce vedem. Chiar dacă în mare parte este adevărat, vederea este ceva mult mai complicat de atât. Ceea ce percem că vedem este în egală măsură și rezultatul abilităților noastre fizice personale, a sentimentelor, a stării de spirit, a energiilor de moment, a identității sociale și a multor altor lucruri.
În consecință, lucrurile care par adevărate și universale sunt de fapt doar percepția noastră personală și unică a lumii.
Cum sunt manipulate percepțiile noastre de către factori ce par irelevanți și care sunt aceștia, îți voi spune acum spicuind din cartea ”Cum deformează corpul mintea” a psihologului Dennis Proffitt și Drake Baer.
LUCRURILE PAR MAI ÎNDEPĂRTATE CÂND EȘTI OBOSIT
Distanțele sunt ceva măsurabil și exact. Dar când n-ai cum să le măsori, creierul face o estimare. Iar presupunerile tale despre respectiva distanță sunt influențate nu numai de unghiul de unde privești, de experiență sau alți factori raționali ci și de starea ta emoțională și nivelul de energie din acel moment.
Pentru un obez sau un om obosit, distanțele par mai mari. Experimentele au arătat că turiștii care poartă rucsacuri grele văd dealurile mai abrupte decât cei care sunt cu mâinile goale. La fel, atunci ții ceva în mână care-ți mărește raza de acțiune, lucrurile din jur par mai apropiate.
FOAMEA ÎȚI SCHIMBĂ ALEGERILE
O serie de experimente a demonstrat că persoanele care au consumat o băutură cu zahăr au luat decizii mai bune decât cei care au băut o băutură cu gust doar dulce. Deasemenea, s-a constatat că judecătorii refuză eliberarea condiționată a deținuților înainte de pauza de masă sau spre sfârșitul zilei, în schimb devin mult mai indulgenți imediat după ce mănâncă la prânz.
Tot pe seama foamei s-a pus și faptul că persoanele participante la studiu au devenit mai altruiste după ce au consumat o limonadă cu zahăr, iar copiii care iau micul dejun au rezultate mai bune la școală și au mai puține probleme de comportament.
TRISTEȚEA SPOREȘTE DIFICULTATEA
Cu toții am trăit pe pielea noastră tristețea sau deprimarea, și știm că este greu de înfruntat lumea când ești căzut psihic. Dar este interesant cum aceste sentimente ne schimbă percepțiile senzoriale.
S-a constatat că oamenii care ascultă muzică melancolică tind să creadă că un deal este mai abrupt decât cei care ascultă muzică veselă, dovedind că emoțiile modelează percepția.
Mult trâmbițatele atitudini pozitive, despre care se spune peste tot că rezolvă lucrurile, au un sâmbure de adevăr. Abordate astfel, sarcinile dificile par mai ușor de realizat, diminuând astfel tendința de a nu le mai duce la bun sfârșit.
UNDE-S DOI, PUTEREA CREȘTE
Prezența altor oameni prin preajmă ne afectează și ea percepțiile în situații dificile. A te ține de mână cu cineva în timp ce experimentezi un eveniment dureros, poate atenua durerea.
Atunci când te gândești că ai de transportat un obiect greu, îl vei percepe ca fiind mai ușor dacă știi că ești ajutat de altcineva decât dacă știi că trebuie să-l duci singur.
Tot studiile ne spun că panta unui deal poate părea mai puțin abruptă dacă te gândești în acel timp la un prieten.
Conexiunile noastre sociale joacă un rol în reducerea stresului, acesta fiind motivul pentru care atunci când suntem într-o comunitate, percepția asupra durerii sau a dificultăților se modifică.
EMOȚIILE ȘI POLITICA
Într-un studiu citat în carte, cercetătorii au descoperit că atunci când sunt expuși la imagini dezgustătoare, oamenii devin mai conservatori din punct de vedere politic. Spre exemplu, imaginea unei găleți cu gunoi în care colcăie viermii, sau o simplă prăjitură în formă de rahat de câine, îi face pe oameni să aibă sentimente negative mai puternice față de persoanele care susțin libertăți sexuale sau care vor să schimbe tradițiile.
Se pare că sentimentul de dezgust, care provine din sistemul limbic al creierului nostru, manifestându-se adesea la nivel subconștient, ne ghidează reacțiile și evaluările, făcându-le mai puțin imparțiale.
Asta ca să vă explicați de ce unii politicieni folosesc în discursul lor insulte și comparații care vă trezesc în imaginație lucruri dizgrațioase.
POLITICA AFECTEAZĂ MATEMATICA
O altă descoperire fascinantă este felul în care apartenența noastră la un grup ne modifică percepțiile.
Când li s-a cerut să rezolve ecuații matematice care verificau eficiența unui vaccin sau eficiența interzicerii armelor de foc, subiecții au reușit să rezolve problema doar dacă rezultatul nu a contrazis convingerile lor politice. Când acest lucru s-a întâmplat, erorile au fost cu 25% – 45% mai dese și mai mari.
”Devenim literalmente dezorientați, stupefiați și incapabili să ne exercităm pe deplin facultățile mentale atunci când ne confruntăm cu fapte care amenință identitatea noastră socială”, spun autorii cărții.
A fi conștienți de aceste influențe ne-ar putea împiedica să facem judecăți greșite care să ne coste sau să creăm conflicte inutile între noi. Sau măcar să ne explicăm de ce pentru unii, fenomene care nouă ni se par elocvente, pentru ei nici măcar nu există.