PRIVIRE IN VIITOR

Totul este minte, Universul este mental

subconștientvideo

10 FUNCTII ALE CREIERULUI UMAN DE CARE NU STII CA-TI MODIFICA COMPORTAMENTUL

Creierul uman, acest centru de comanda al organismului nostru, are proprietati de nebanuite prin care ne determina viata. Cercetatorii aduc noi explicatii referitoare la unele particularitati ale creierului care determina modificari ale comportamentului.

Iata in continuare cateva dinte acestea.

OAMENII CU UN IQ RIDICAT NU AU MULȚI PRIETENI

Prietenia este considerată de unii drept cea mai de preț relație stabilită între oameni. În îndepărtata preistorie, prietenia, împreună cu relațiile de familie, a stat probabil la baza constituirii primelor grupuri de oameni. Era mai ușor să vânezi în grup sau să te aperi de animalele sălbatice.

Un studiu publicat de Societatea Britanică de Psihologie în 2016 spune că persoanele cu un IQ ridicat, nu au nevoie de mulți prieteni. Creierul lor este preocupat de rezolvarea unor probleme mai mari și percep comunicarea ca o pierdere de timp. Nu înseamnă însă că-i și bine.

Un articol publicat de Clinica Mayo în ianuarie 2022, atrage atenția asupra faptului că prietenia influențează pozitiv nu numai sănătatea psihică ci și pe cea fizică.

DEPRESIA MODIFICĂ PERCEPȚIA CULORILOR

Că viața își pierde culoarea când ești într-o depresie, nu este doar o vorbă, ci și o realitate medicală. În cazul instalării depresiei, retina devine mai puțin sensibilă la culorile contrastante, pacienții văzând culorile mai șterse. Ce-i foarte important de reținut, procesul funcționează și invers. Dacă ești înconjurat de culori palide și nuanțe de gri, ești predispus către depresie și melancolie, spune o cercetare a Universității din Freiburg.

NU TE LĂUDA CU PLANURILE TALE

Dacă ești hotărât să începi ceva nou, un alt stil de viață, un regim alimentar, o școală, sau orice altceva, nu spune niciodată nimănui despre planurile tale. În general, planurile expuse cu dărnicie mor înainte de a fi aplicate.

Când vorbești despre planurile tale, creierul tău percepe acțiunile respective ca fiind deja terminate și este foarte greu să-l convingi de contrariu.

Pare a fi o superstiție, dar Peter Gollwitzer, profesor universitar de psihologie, a dovedit corelația aceasta ca fiind adevărată.

CUNOAȘTEREA UNEI LIMBI STRĂINE TE AJUTĂ SĂ IEI DECIZII

Pare ciudat, dar nu este deloc. Dacă vrei să iei decizii mai bune, ia-le într-o limbă străină. Un studiu făcut la Universitatea din Chicago a demostrat că oamenii iau decizii mai raționale atunci când gândesc problema într-o limbă non-nativă.

Este cunoscut faptul că oamenii acționează adesea emoțional atunci când iau decizii cruciale. Gânditul într-o limbă străină implică mai profund partea rațională a creierului, făcând astfel ca decizia să fie mai echilibrată și mai lipsită de riscuri.

TINERII SUFERĂ MAI DES DE DEPRESIE

Un sondaj publicat de USATODAY arată că cei mai nefericiți oameni sunt cei cu vârste de sub 30 de ani. Atât bărbații cât și femeile între 18 și 30 de ani sunt mai presispuși către anxietate și stres.

Parcă se spunea că tinerețea este cea mai lipsită de griji perioadă din viață. Spuneți asta și millennialșilor.

OBOSEALA POATE STIMULA CREATIVITATEA

Dacă vrei să ai o idee creativă, se pare că trebuie să obosești. Gândurile creative vin adesea la oamenii epuizați, spun cercetătorii. Atunci când ești obosit, creierul funcționează mai puțin eficient și nu respinge ideile care par nebunești.

O idee nebunească poate fi începutul unui proiect fabulos. Studiul spune că cele mai bune idei de acest gen, vin cel mai adesea când te afli sub duș, după o zi lungă de muncă. Dacă ești o persoană matinală, procesul creativ poate începe seara, iar dacă adormi târziu, inspirația apare de regulă dimineața.

80% DIN ORICE CONVERSAȚIE ESTE BÂRFĂ

Nu este un adevăr întâlnit doar în cazul femeilor. Bărbații bârfesc la fel de mult. Nicholas Emler, doctor în psihologie, vine cu statistici șocante, 80 la sută din conversațiile noastre sunt bârfe sau schimburi de informații despre colegi și prieteni.

Cercetătorii spun că bârfa nu este ceva chiar atât de rău, fiind o modalitate importantă de comunicare. Ajută oamenii să mențină legăturile sociale.

Și nu numai oamenii, testele efectuate pe comunități de cimpanzei au arătat că și acestora le place să bârfească despre rudele lor.

FERICIREA POATE FI CUMPĂRATĂ

Ne place să spunem că banii nu aduc fericirea și că aceasta nu poate fi cumpărată, dar psihologii infirmă această idee. Sentimentul de fericire poate fi cumpărat, dar banii trebuie cheltuți nu pentru tine, ci pentru rudele, prietenii sau organizațiile de caritate.

Când aducem bucurie altora, ne îmbunătățim stima de sine, ne percepem mai importanți, devenim mai fericiți și mai mulțumiți de viața noastră.

CÂȘTIGĂ-I ÎNCREDEREA ÎN 20 DE SECUNDE

Vrei să capeți încrederea cuiva? Îmbrățișează-l aproximativ 20 de secunde. Cere-i și voie înainte. Fenomenul se produce datorită oxitocinei. Oxitocina este eliberată atunci când ne simțim în siguranță sau când suntem cu cei dragi, inducând o stare de calm și relaxare.

Considerată mult timp un hormon, oxitocina este un neurotransmițător care ajută creierul să proceseze informațiile și sentimentele. Joacă un rol major în ceea ce privește credința unui om, încrederea și moralitatea sa.

80% din gândurile tale sunt negative

Zilnic, procesăm între 12,000 și 16.000 de gânduri, făcând din creier un instrument mai puternic decât un computer. În 2005, Fundația Națională pentru Știință din Statele Unite a publicat un articol în care susține că 80 la sută din aceste gânduri care ne tranzitează zilnic mintea, sunt negative.

95 la sută din gânduri se repetă de la o zi la alta, reflectând mentalitatea sau convingerile pe care le avem.

Care dintre aceste lucruri enumerate până acum te-au surprins cel mai tare? Împărtășește-l cu noi în comentarii. Și nu uita, dacă ți-a plăcut, dă un like, abonează-te și distribuie materialul unui prieten care are nevoie să știe aceste lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *