LAO TZU – ÎNVAȚĂ DE SĂ FII DE LA APĂ – 7 LECȚII DE VIAȚĂ

LAO TZU – ÎNVAȚĂ DE SĂ FII DE LA APĂ – 7 LECȚII DE VIAȚĂ Înțelepciunea pe care unii o acumulează într-o viață din cărți o găsim la un pas de noi, contemplând natura și mecanismele ei fine. Lao Tzu, numit de unii Laozi sau Laotze, cuvinte ce traduse înseamnă Bătrânul Maestru, ne oferă prin lecțiile de viață cuprinse în aceste citate inspiraționale esența unei părți alchimice a vieții. Apa, element primordial al Creației, ne învață să fim.

  1. A încerca să înţelegi este ca şi cum ai vrea să vezi prin apa tulburată. Fii liniştit şi lasă apa să se limpezească. Rămâi calm, până când vine vremea să acţionezi.
  • Cel mai bun om este precum apa. Apa e bună, aduce beneficii tuturor lucrurilor şi nu concurează cu ele. Sălăsluieşte în locuri joase, pe care toţi le dispreţuiesc. De aceea e atât de aproape de Tao.
  • Apa este fluidă, moale şi maleabilă. Dar apa va eroda piatra, care este rigidă şi care nu poate deveni maleabilă. Ca şi regulă, orice este fluid, moale şi maleabil va învinge orice este rigid şi dur. Acesta este un alt paradox: ceea ce este moale este puternic.
  • Suprafața apei calme poate reflecta cerul și pământul, iar oamenii ar trebui să facă același lucru. Ar trebui să fie obiectivi și de încredere sau să facă ceea ce spun fără să spună ceva.
  • Forma apei nu este unică atunci când întâlnește obiecte. Într-un recipient pătrat, este pătrat, iar într-un recipient rotund, este rotund; dacă este prea fierbinte, va fierbe în abur, iar dacă este prea rece, se va condensa în ger… Acestea sunt manifestările de a fi bun la adaptarea la mediu și de a juca din plin punctele forte ale obiectelor străine.
  • Ai tu răbdarea să aştepţi până când noroiul tău se aşează şi apa devine clară? Poţi rămâne neclintit până când acţiunea corectă apare de una singură?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *