LABIRINTUL – CALEA SPRE MISTERUL SINELUI
De-a lungul istoriei sale, omul a construit necontenit locuinţe pentru a se adăposti şi a trăi feriţi de intemperiile naturii, a realizat monumente şi sculpturi pentru a-şi reprezenta idealurile şi a construit temple şi sanctuare megalitice pentru slava Divinităţii. Nimic gratuit, asemeni Marii Creaţii din care şi el face parte, omul nu a construit niciodată fără a avea un scop.
Dar care este scopul labirinturilor, scopul acestor construcţii arhitecturale uimitoare care aparent nu au nici o finalitate?
La o primă vedere, labirinturile nu au alt scop decât acela de a decora ansamblurile din care fac parte. Aşa putem enumera Labirintul Egiptean de la Lacul Moeris, Labirintul din Knossos în Creta, Labirintul din Insula Lemnos, Labirintul mormântului lui Porsena, Labirintul Insulei Soarelui, şi lista ar putea continua. În ciuda lipsei de scop, niciun vizitator nu poate rămâne indiferent la frumuseţea şi misterul care pluteşte în jurul lor, în timp ce o unică întrebare se naşte în fiecare: „Ce vor să ne spună aceste constructii?”
Din punct de vedere etimologic, cuvântul „Labirint” vine din egipteanul „lapi ro hunt” care inseamnă „templul de la intrarea lacului”, făcând referire la impunătoarea construcţie labirintică situată la sud de orasul Cairo, în apropierea Lacului Moeris (în prezent Birqkat Qarun). Despre măreaţa construcţie datată din timpul Faraonului Amenenhat al III-lea, Herodot spune că: „toate construcţiile şi fortificaţiile din Grecia par a fi costat mai puţină muncă şi cheltuială decât labirintul”.
Şi vorbele istoricului elen nu sunt deloc gratuite, unii specialişti contemporani nouă considerând Labirintul drept a doua realizare memorabilă a egiptenilor după piramide.
Din cuvântul egiptean ‘lapi ro hund” derivă cuvântul grecesc „labyrinthos”, iar mai târziu termenul latin „Labyrinthus”. O a doua etimologie provine din limba minoică, unde Labrys înseamnă „frunză dublă” şi o găsim reprezentată în multe sanctuare din Creta. Ea este asociată perechii de coarne ale Taurului. În palatul din Knossos, Labrys-ul este asociat securii duble, chiar planul şi structura Palatului lui Minos fiind labirintică. Securea dublă este simbolul puterii masculine şi feminine, reprezentând uniunea contrariilor sau sinteza opuşilor.
A treia etimologie vine din perioada medievală şi ea nu putea ocoli catedralele, locul unde labirinturile sunt prezente în mai toate aceste la fel de misterioase construcţii de cult.
Poate distanţa de timp mai mică care ne desparte, sau o mai mică diferenţă în modul de a gândi, face ca explicaţia lui Isidor din Sevilla să facă mai multă lumină. Acesta atribuie termenul de labirint ca fiind derivat din „Labor” (muncă) şi „Intus” (interior sau loc închis). Şi astfel, Labirintul capătă două sensuri, unul, munca de a ieşi ca dintr-o închisoare, iar privit din partea opusă, efortul de a proteja ceva de mare preţ. Fulcanelii, celebrul alchimist ne spune la începutul secolului XX: „Imaginea labirintului se prezintă drept un sinbol al muncii in Marea Operă, cu cele două