PRIVIRE IN VIITOR

Totul este minte, Universul este mental

ocultismvideo

VOODOO SI LUMEA OCULTA

Trebuie să recunoști că atunci când auzi de voodoo simți un ușor fior pe șira spinării. Stai liniștit, nu ești singurul.

Adevărul este că voodoo a fost dintotdeauna asociat în mintea oamenilor cu acele înfipte în păpușile artizanale, cu vrăjitoarele și cu magia neagră. Dar voodoo nu este doar atât. Este o veche tradiție religioasă, destul de complexă, legată de Africa, zona Caraibe și Biserica Catolică.

Cuvântul Voodoo sau vodou se traduce prin ”spiritul lui Dumnezeu”. Este un cult monoteist, ușor modificat. Adepții săi cred într-o unică figură divină numită Dumnezeu sau ”zeul cel bun”, dar există și o serie de divinități inferioare, Iwa sau Ioa, care sunt mult mai implicate în relația cu oamenii.

Aceste divinități mai mici sunt împărțite în trei familii: Rada, Petro și Ghede.

Conform scrierilor istorice ale vremii, practicanții vodou făceau parte dintre adepții unui cult religios mult mai numeros numit Taino.

Începând cu anul 1492, după sosirea lui Cristofor Columb, mulți dintre băștinașii credincioși Taino au fost executați pentru practicarea Vodou. Dar pe măsură ce comerțul cu sclavi a înflorit în secolele următoare, practica Vodou a început și ea să crească, răspândindu-se pe întreg continentul american. Sclavii africani nou sosiți și supraviețuitorii cultului Taino au găsit multe elemente comune atât în ritualurile lor tradiționale cât și în practicile de vindecare.

Și astfel ajungem în prezent, regăsind orașul New Orleans drept capitala Vodou a Americii. O simplă căutare pe internet și puteți descoperi aici sute de magazine de specialitate, atracții turistice de gen și multe alte destinații legate de practica voodoo.

Dar ce este de fapt o păpușă voodoo?

Când spunem păpușă voodoo, automat ne vine în minte o păpușă de pânză în care se înfig o mulțime de ace, pentru a duce la îndeplinire o răzbunare sau a pricinui cuiva suferință. Și întradevăr, pentru asta sunt făcute păpușile vândute turiștilor.

Dar spre deosebire de acestea, păpușile autentice vodou sunt create în scopuri de vindecare, de comunicare cu cei plecați din această lume sau pentru a chema în ajutor pe unul dintre zeii Ioa.

Păpușile voodoo sunt figurine umane, create personalizat pentru a reprezenta aceea persoană pe care dorești să o contactezi sau acea zeitate pe care o idolatrizezi. Ele au culori diferite, fiecare având propria semnificație și scop în utilizare. Astfel, cele roșii atrag puterea, cele negre îndepărtează energia negativă, albul reprezintă pozitivitatea, albastrul iubirea. Dacă vrei să atragi bani și prosperitate, folosești o păpușă verde iar pentru succes, una galbenă. Violetul este și aici reprezentativ pentru spiritualitate.

Chiar dacă sunt recunoscute drept o practică pentru a te răzbuna pe cineva, păpușile voodoo sunt destinate de fapt relației cu lumea de dincolo.

Foarte asemănătoare religiei Voodoo, mai sunt și alte culte populare în zona Americii. Spre exemplu Hoodoo, care chiar dacă nu-i o religie, este o practică populară trans-culturală centrată pe pământ și obiecte ritualice de origine vegetală, provenită din Africa, dar cu conexiuni și rădăcini în toată America de Nord.

Santeria, la fel ca și Vodou, este o religie bazată pe un singur Dumnezeu, care are în subordine zeități mai mici. Santeria se traduce prin ”calea sfinților” și este puternic influențată de catolicism, la fel ca și Vodou. Deosebirea este că santeria este specifică culturilor de limbă spaniolă și este asociată zonei Cubei și Mexicului.

La fel ca toate religiile lumii, și Vodou a fost nevoită să se adapteze culturii religioase dominante.

Pentru că sclavilor africani le era interzis să-și practice propria religie după ce ajungeau în America, singura cale prin care își puteau păstra legăturile cu tradițiile era aceea de a-și asocia zeitățile și ritualurile astfel încât acestea să reflecte imaginea, iconografia și sfinții catolici. Pe de altă parte, Biserica Catolică a fost și ea nevoită să-și adapteze discursul pentru a câștiga și păstra noii adepți.

Dar ce a contat și contează pentru credincioșii tuturor religiilor existente deci implicit și pentru adepții vodou și pentru creștini, a fost relația pe care aceste culte o stabilește între lumea vizibilă și cea invizibilă, unghiul din care privește moartea ca fiind o altă parte a călătoriei noastre spirituale. Și în acest caz, mai putem privi Vodoo drept o practică a magiei negre?

Dealtfel din punctul de vedere al religiilor, termenul de ”magie” este folosit pentru a descrie un ritual sau o cutumă ce se află în afara practicilor religioase dominante. Aceste lucruri puțin întâlnite sau complet necunoscute marii majorități aduce un aer de mister generând totodată teamă și concepții eronate. Privită astfel, Magia Voodoo înglobează mai multe ritualuri arhaice complexe, cu referiri strânse la pământ, elementele primordiale și lumea de dincolo de existența noastră fizică, compunând alături de alte practici la fel de puțin înțelese, pânza de mister ce acoperă zestrea mistică a rasei umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *