ORBUL CARE VEDE CU OCHIUL SUBCONȘTIENT

Un bărbat ajuns complet orb în urma unor accidente vasculare cerebrale, a uimit lumea medicală în 2008 prin abilitățile sale de domeniul paranormalului.

Accidentele vasculare i-au afectat sever partea creierului responsabilă în principal cu vederea, numită cortex occipital. În urma testelor multiple, pacientul cunoscut doar după inițialele TN, a fost declarat complet orb.

În ciuda diagnosticului pus de către medici, bărbatul s-a dovedit capabil să reacționeze la expresiile faciale ale celor din jur, înregistrând emoții precum bucuria sau furia.

Capacittea creierului uman de a dezvolta circuite cerebrale alternative nu mai este o noutate pentru lumea medicală, dar abilitățile dovedite de  TN întreceau orice așteptări.

Intrigată de caz, Beatrice de Gelder, neurolog la Universitatea Tilburg din Olanda, a continuat cercetările.

Pacientul a fost pus să parcurgă singur un coridor pe care au fost plantate diferite obstacole. S-au folosit de scaune și cuti de carton, fără a-i oferi nicio informație bărbatului orb. Surpriza a fost imensă pentru toți cei prezenți, când TN a parcurs traseul, fără însoțitor și fără a se ajuta de obișnuitul baston al nevăzătorilor.

”Nu a atins niciodată nimic. Suntem uimiți!”, spunea doctorul Gelder în revista Current Biology.  TN a fost și el surprins, dar de uimirea medicilor. ” Din moment ce nu văzuse niciun obiect, nu era conștient că realizase ceva senzațional” completează medicul neurolog.

Potrivit lui de Gelder, pacientul ceea ce este cunoscut drept vedere oarbă.

În ciuda faptului că partea primară a creierului său care procesează informațiille vizuale a fost distrusă, el posedă încă intacte multe părți primitive ale creierului, părți care sunt capabile să facă o procesare vizuală.

Cazul lui TN a deschis calea cercetării unor funcții senzoriale paralele, bănuite a exista la strămoții noștri îndepărtați. Oamenii de știință au constatat acest fenomen și la câteva maimuțe ajunse să orbească din cauza unor leziuni cerebrale similare.

Steven Hackley, profesor de științe psihologice, uimit și el de abilitățile vizuale ale lui TN, abilități de care nu este conștient că le are, spune că studierea unor astfel de cazuri va aduce noi dezvăluiri despre natura conștiinței.

”Ideea este că, comparând același proces mental atunci când este conștient și când nu este, vom putea să determinăm ce părți ale creierului sunt esențiale în apariția conștiinței”, spune doctorul Hackley.

”Tot timpul folosim resurse ascunse ale creierului nostru și facem lucruri pe care credem că nu le putem face. Există multe lucruri pe care pacienții le pot face în afara grijii de a fi prea conștienți de ceea ce nu pot face”, a mai completat doamna de Gelder.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *