CUM ÎȚI AFECTEAZĂ NUMELE PERSONALITATEA ?

Când cunoști o persoană străină, primul lucru pe care-l afli despre aceasta este numele.

O înșiruire de litere, pe care părinții acesteia i-au atribuit-o la naștere, fiind mai mult sau mai puțin inspirați.  Și cu toate că nimeni nu este responsabil pentru numele pe care-l poartă, acest nume are un impact extrem de important aupra modului cum acea persoană este percepută.

Știm cu toții că educația primită de la părinți împreună cu comportamentul lor față de copil joacă un rol feterminant în formarea personalității viitorului adult. Dar suntem mai puțini conștienți de consecințele pe care le au numele dăruite acestora.

Alegerea numelui copilului nu este o treabă ușoară,  de multe ori fiind un subiect aprig disputat între cei doi soți ori alți membrii importanți ai familiei. Părinții susțin un adevărat test de creativitate, numele ales fiind o modalitate de a-și exprima propriile personalități sau identități prin urmașii lor. Foarte puțini iau în seamă la acel moment că numele ales va fi determinant pentru felul cum copilul lor va fi perceput de ceilalți.

”Numele servește atât la identificarea unei persoane și cât și în procesul de comunicare cu acesta în fiecare zi, servește ca bază a concepției de sine, mai ales în relația cu ceilalți”, susține David Zhu, profesor de management și antreprenoriat la Universitatea din Arizona, cercetător în psihologia numelor.

Pe parcursul vieții, există nenumărați factori care influențează modelarea personalității noastre. Factorul genetic, suma experiențelor formative, persoanele cu care interacționăm, climatul familial, sunt doar câteva dintre acestea. Dar numele pe care-l căpătăm odată cu venirea pe lume și care ne însoțește pe cei mai mulți dintre noi toată viața, cât de important credeți că este?

Gordon Allport, unul dintre fondatorii psihologiei personalității spune că ”cea mai importantă legătură a noastră cu auto-identitatea, pe parcursul întregii vieți, rămâne propriul nostru nume”.

Numele nostru dezvăluie societății cu care interacționăm o serie de informații fundamentale despre noi. Etnia din care facem parte poate fi una dintre acestea, ceea ce este extrem de important într-o lume a prejudecăților în care trăim. După atacurile din 11 septembrie, s-a constatat că CV-urile persoanelor purtătoare de nume cu influență arabă au fost tot mai puțin selecționate pentru un interviu în vederea ocupării unui oc de muncă, comparativ cu cele ale deținătorilor de nume cu rezonanță europeană. Evident, o opțiune nefondată a angajatorilor pentru simplu motiv că numele este un indicator nesigur al personalității individului ce-l poartă.

Consecințele purtării unui nume nu trebuie trecute cu vederea, influența lor nu se rezumă doar la acest exemplu. Chiar în cadrul aceleiași culturi, un nume poate fi obișnuit, des întâlnit sau mai rar, poate avea o conotație pozitivă sau negativă, pot fi percepute ca atrăgătoare, neutre sau antipatice. Aceste atribute ale numelor se pot modifica odată cu trecerea timpului sau în funcție de modă. Un lucreu este cert însă, ele afectează inevitabil modul în care ceilalți ne tratează, dar și felul în care ne percepem noi înșine.

În anul 2000, psihologul american Jean Twenge constată în urma unui studiu că persoanele nemulțumite de numele lor tind să dețină o adaptabilitate psihologică mult inferioară.

”Fenomenul poate fi datorat atât lipsei de încredere și stimă scăzută de sine care i-a determinat să nu le placă numele propriu, sau faptului că neplăcându-le numele au dezvoltat o lipsă de încredere în propria persoană”, susține autoarea studiului. ” Numele devine un simbol al sinelui”, completează Jean Twenge.

Cum ne privesc ceilalți prin prisma numelui pe care-l purtăm concluzionează un alt studiu publicat în 2011 în Germania. Utilizatorii unui site de dating, subiecți ai studiului, au fost tentați să interrelaționeze cu persoanele care dețineau nume mai la modă comparativ cu cei care purtau un nume tradițional. Deasemenea, tot în Germania, un experiment mai recent arată că participanții au fost mai puțin dispuși să ajute o persoană străină care avea un nume cu conotație negativă. Cindy și Chantal au fost numele considerate cu conotațiile cele mai negative în timp ce Sophie și Marie au fost evaluate drept cele mai positive.

Huajian Cai, cercetător la Institutul de Psihologie din Beijing, a descoperit și el în urma unui studiu că persoanele cu nume mai puțin populare sau cele cu conotații negative, considerate mai puțin ”calde” sau ”morale”, au fost susceptibile de a fi implicate în evenimente infracționale și crime.

Psihologii sunt unanim de acord că tendința spre un comportament criminal se poate datora unei agreabilității reduse, un factor important pentru aceasta fiind datorat posibil de chiar numele pe care-l poartă acel individ.

”Pentru că numele poate fi bun sau rău, are potențialul de a produce rezultate bune sau rele, sugerez părinților să încerce să-și boteze copii cu nume bune conform rezonanței culturale din care fac parte”, spune Huajian Cai.

Alte studii arată consecințele benefice pe care un  nume le poate genera. Cercetătorii spun că un nume sonor rotunjit, cum ar fi Maria spre exemplu, oferă mai multe șanse purtătoarei să fie plăcută în societate comparativ cu persoane care poartă nume sonore aspre, gen Kirc sau Eric.

Același cercetător  Huajian Cai, face o altă observație. În ciuda dezavantajului pe termen scurt de a avea un nume mai puțin obișnuit, crește riscul de respingere și preferințe scăzute, purtătorul unui nume rar are avantajul pe teren lung de a dezvolta un sentiment mai mare al unicității sale personale. Studiul profesorului Cai arată că posesorii de nume mai rare au fost asociați cu șansele crescute de a avea o carieră mai neobișnuită, cum ar fi regizor de film sau judecător.

”A avea un nume neobișnuit s-ar putea chiar să ne modeleze în a fi mai creativi și mai deschis provocărilor”, susține din celălalt capăt al lumii, Universitatea de Stat din  Arizona.

Verificând încrucișat numele directorilor executivi de la peste o mie de firme, echipa de cercetători condusă de profesorul Zhu, a constatat că cu cât numele acestora sunt mai rare, cu atât sunt mai distincte strategiile lor de afaceri și mai încrezători în sine.

”Directorii executivi cu un nume neobișnuit tind să dezvolte o auto-concepție de a fi diferiți de colegi, motivându-se astfel să urmărească strategii neconvenționale”, spune profesorul Zhu.

Dacă ești proaspăt părinte și ești pus în situația de a alege un nume pentru bebelușul tău, sunt de acord că este foarte greu să te hotărăști. Îi dai un nume comun, popular, îmbunătățindu-i astfel șansele de a câștiga simpatia sau îi oferi un nume original, ajutându-l pe termen lung să se simtă special?

Bineînțeles că sfatul este de a opta pentru o calle de mijloc. Unii specialiști recomandă înregistrării copilului cu un nume comun și sonor, dar care se poate transforma ușor într-un nickname deosebit. Și aici sfaturile se opresc. Până la urmă, tot creativitatea ta va purta responsabilitatea. Doar că o vei face deținând câtev ainformații în plus.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *