MITURI DESPRE BĂRBAȚI ȘI FEMEI

Când vine vorba despre relațiile dintre bărbați și femei, aproape toată lumea are ceva de spus.

Dar ce spun cercetătorii despre modul în care femeile și bărbații se comportă cu adevărat în relațiile romantice? Aceștia au analizat șase mituri moderne referitoare la întâlniri si relații.

Mitul 1. Femeile sunt mai romantice decât bărbații

In ciuda faptului că romanele de dragoste și filmele romantice sunt apreciate de cele mai multe ori de publicul femin, se pare că bărbații sunt mult mai romantici decât femeile. Cercetătorii au cerut unui public reprezentativ să aprecieze unele afirmații dintr-un chestionar denumit Scala Convingerilor Romantice. Bărbații au obținut un scor mai bun, fiind de acord într-o mai mare măsură decât femeile cu afirmații gen: “Va fi o dragoste adevărată pentru mine” sau “Dacă eu iubesc pe cineva, voi face față oricăror obstacole pentru a o îndeplini”. Deasemenea, bărbații sunt mai înclinați să creadă în noțiunea de “dragoste la prima vedere”.

Mitul 2. Bărbații și femeile manifestă moduri fundamental diferite de manipulare a conflictelor.

Cele mai multe studii spun că femeile și bărbații nu diferă în răspunsurile oferite în situațiile de conflict. Acest mit deține însă un sâmbure de adevăr. În cazul cuplurilor care abordează modelul de “atac/retragere” într-un conflict, adică în timp ce unul expune o problemă celălalt se retrage, evitând discuția și generând astfel un cerc vicios plin de frustrări resimțite mai târziu, se pare că femeile ocupă de cele mai multe ori poziția defensivă.

Despre acest comportament specialiștii spun însă că este datorat mai mult de dinamica de putere decât de preferințele bărbaților sau femeilor pentru o astfel de strategie. De obicei problemele expuse presupun o schimbare, schimbare dorită firesc de actorul mai slab din cadrul relației. În cazul unui refuz sau al unei intenții de refuz, cel care face propunerea se retrage. Poziția consacrată de societățile moderne occidentale femeilor este una deținătoare de mai puțină putere decât cea bărbaților.

Mitul 3. Aspectul fizic este mai important pentru bărbați decât pentru femei

Și acest mit are un sâmbure de adevăr. Multe studii arată că mai mulți bărbați votează aspectul fizic drept mai important decât alte calități. Clasamentul însă este foarte strâns bărbații obținând un firav avantaj. Dar acest lucru este valabil doar atunci când se chestionează intenția, în studiile care evidențiază acțiunile la timpul prezent, nu s-au înregistrat diferențe între alegerile bărbaților de cele ale femeilor, ambele sexe optând în egală măsură pentru aspectul fizic.

Mitul 4. Bărbații și femeile au preferințe și așteptări fundamental diferite de la partener

Acest mit este atât de prezent în mediile populare încât s-a ajuns să se spună chiar că bărbații și femeile ar proveni de pe planete diferite. Adevărul este însă cu totul altul. Afirmația, adevărată din punct de vedere statistic, că bărbații sunt mai înalți decât femeile nu înseamnă că sunt foarte multe femei mai înalte decât mulți bărbați. La fel se poate spune despre oricare din variantele de abordare  a unei relații, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei.
Există o mare similitudineîn ceea ce bărbații și femeile doresc de la o relație. Atât unii cât și ceilalți consideră bunătatea, personalitatea interesantă și inteligența drept cele mai importante calități ale unui partener.
Accentuarea acestor diferențe de gen atunci când ne referim la partenerul nostru simplifică modul de analiză real, dar îngreunează înțelegerea unuia față de celălalt.

Mitul 5. Abuzurile fizice în cadrul unei relații este aproape întotdeauna comis de bărbat

Când auzim de violență domestică, ne imaginăm imediat femeia drept victimă. Leziunile mai grave suferite de femei în astfel de incidente cât și faptul că abuzurile provocate de bărbați sunt mai frecvente și mai severe, ne îndreptățesc să judecăm astfel.

Cu toate acestea, bărbații sunt și ei victime ale violenței în familie. Anul trecut, în Marea Britanie, 40 la sută din victime au fost de gen masculin, iar în SUA, s-a constatat că 12,1 dintre femei și 11,3 la sută dintre bărbați au raportat că au comis un act de violență asupra partenerului.

Alte studii arată că femeile sunt la fel de probabil să inițieze acte de violență conjugală precum bărbații.
Acest mit determină el însuși pe bărbații victime să nu raporteze aceste incidente din teama de a nu fi stigmatizați.

Mitul 6. Femeile nu sunt interesate de sex ocazional

În timp ce, în general, bărbații sunt mai interesați și dispuși să accepte partide de sex ocazional, interesul femeilor pentru aceste manifestări a fost subestimat. Cercetările spun că exist două motive.

Unul ar fi acela că este social inacceptabil ca femeile să recunoască un astfel de interes. Drept urmare, în sondaje, în timp ce subiecții bărbați exagerează, femeile minimizează numărul partenerilor sexuali pe care l-au avut. Cercetătorii au recurs la teste cu detectorul de minciuni pentru a obține astfel de ipoteze.

Al doilea motiv ar fi acela că pentru femei circumstanțele trebuie să fie altele. Studiile arată că în situații ipotetice, este la fel de probabil ca femeile să se implice într-o relație ocazională, dar resping aceste oferte de cele mai multe ori din cauza lipsei de pricepere a bărbaților de a conduce acțiunea.

Indiferent de poziția pe care o adoptați referitor la aceste mituri, este distructiv să vă bazați deciziile cu privire la relații pe stereotipuri de acest gen. Chiar dacă există un pic de adevăr, aceste mituri au tendința de a exagera adevărul și nu vin deloc în sprijinul desfășurării unei bune relații cu un partener.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *