”BĂIEȚII RĂI” AU MAI MULT SEX-APPEAL

Se pare că suntem atrași de personalitățile negative

Chiar dacă nu ne dăm seama, atunci când ne alegem un prieten sau un partener, mulţi dintre noi suntem atraşi în mod misterios de persoane cu manifestări narcisiste sau psihopate . Fetele „băieţoase” sunt de multe ori cele mai populare din şcoală, iar de ce să nu recunoaştem, ”băieții răi”au ajuns sex-simboluri.

Cercetări recente au descoperit că persoanele cu aşa zise  trăsături de personalitate „negativă” sunt mult mai atractive din punct de vedere fizic decât celelalte. Ce ne determină acest lucru?

Studiu

Nicolae Holtzman şi Michael Strube de la Universitatea Washington din St Louis, au fost curioşi să vadă relaţia dintre atractivitatea fizică şi tendinţele oamenilor spre narcisism, psihopatie şi machiavelism. Ei au vrut să afle dacă aceste trei trăsaturi, denumite „triada întunericului”, sunt asociate cu o capacitate mai mare de seducţie.

Pentru  testa această teorie, au invitat 111 studenţi (64 la sută femei), să participe la studiu. Subiecţii au fost fotografiaţi de două ori, prima dată în vestimentaţia lor obişnuită, a doua oară fiind rugaţi să renunţe la orice machiaj sau formă a părului, şi să se îmbrace toţi la fel, în trening şi tricou gri. Prin compararea ratingurilor de atractivitate obţinute în ambele genuri de poze, cercetătorii au determinat cât de mult a fost influenţat gradul de „seducţie” al fiecărui student de hainele ostentative, machiaj sau accesorii.

Unde se află puterea seducției?

Ulterior, profesorul Holtzman şi Strube au evaluat personalitatea fiecărui participant la studiu, şi tendinţa lor spre narcisism, psihopatie sau machiavelism. Luând în calcul toate aceste date, cercetătorii au stabilit că subiecţii care prezintă grade crescute din aceste trăsături, au fost consideraţi mai atractivi atunci când au fost fotografiaţi în hainele lor obişnuite. Acest avantaj al puterii de seducţie nu s-a mai făcut simţit atunci când aceiaşi subiecţi au fost fotografiaţi în trening şi tricou.

Concluzia certă este că cei cu personalităţi „negative” sunt mai buni în a se face atrăgători din punct de vedere fizic.

Constatările consolidează cercetări anterioare care arătă că femeile cu tendinţe narcisiste sunt mai atrăgătoare decât celelalte, cel puţin la prima vedere. Teoria se bazează pe un studiu anterior, făcut în 2010 de către Boris Egloff de Johannes Gutenberg, de la Universitatea din Mainz, împreună cu Stefan Schmukle de la Westfalische Wilhelms din Muenster. Femeile percepute drept narcisiste au fost mai plăcute, au zâmbit mai des, limbajul corpului a fost mai încrezător şi expresiile faciale mai atractive. De ce oare?

În concluzie?

Ambele studii sugerează că personalităţile considerate ca aparţinând „triadei întunericului” sunt mai apte să se prezinte într-un mod care să-i impresioneze imediat pe ceilalţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *