Cum ne vor schimba hologramele activitatea profesională?
Interacționarea cu avaturi reale și partajarea de informație într-o hologramă devine o certitudine care va determina schimbări majore în comunicarea la distanță.
Imaginează-ți că nu peste mult timp, monitoarele 2D folosite acum în cadrul unei video-conferințe vor fi înlocuite cu imagini holografice 3D, avatare și dispozitive de realitate virtală și augmentară.
În prezent, o aplicație de comunicare virtuală utilizând căști Microsoft HoloLens 2, face posibilă utilizatorilor aflați în locații diferite să participe la întâlniri virtuale folosind avatare cu forme holografice. Folosind tehnologiile de realitate virtuală și augmentară, participanții pot interacționa cu imaginile 3D și pot încărca de pe dispozitivele lor în spațiul holografic comun, în timp real, informații text și imagine.
Jinha Lee, Co-founder și Chief Product Officer la Spatial, spune că aceste noi tehnologii au menirea de a spori creativitatea angajaților care din diverse motive sunt prezenți în locații diferite. Totodată, se pot reduce spațiile destinate birourilor și deplasărilor necesare întâlnirilor, reducînd astfel costurile consumurilor.
”Lucrând de la distanță te poți simți izolat, dar teleportând spațiul biroului tău printr-un flux holografic spre exemplu, senzația de prezență este mult mai pregnantă”
Tehnologia este testată în prezent de producătorul de jucării Mattel, dar o lansare oficială este programată pentru începutul anului viitor.
Tehnologiile de comunicare virtuală moderne sunt adoptate treptat de industrii din cele mai variate. Ingineri experimentați de la Universitatea din Essex au acordat astfel asistență colegilor mai tineri în ducerea la bun sfârșit a diferite sarcini cu grad ridicat de complexitate. Profesorul Hani Hagras, director de cercetare la Școala de Informatică și Inginerie Electronică din cadrul acestei universități, colaborator al proiectului, estimează că acest mod de asistență a fi în curând ceva obișnuit.
”Echipa de supraveghere va vedea în timp real ce vede inginerul începător și-l poate asista astfel eficient. ”
Și de ce nu, rolul echipei de supraveghere va putea fi luat în următorul pas de către un avatar artificial generat de un computer super inteligent. Immerse, o platformă de experiență virtuală, a colaborat în acest mod cu DHL și Shell. A creat cu ajutorul tehnologiilor AR și VR o lume virtuală în care noii angajați pot experimenta diferite situații din practica reală a respectivului domeniu. Dincolo de înlăturarea costurilor atașate perioadelor de instruire, este și un ajutor real pentru manageri de a monitoriza performanțele concurenților.
”Este obligatorie asocierea diferitelor aplicații, de compatibilizarea lor în a lucra simultan, cum ar fi AR și Inteligența Artificială, pentru generarea de noi tehnologii și noi posibilități de educare, comunicare și formare”, spune profesorul Hagras.
În viitor, senzori dedicați vor capta informații legate de limbajul corpului și expresiile faciale ale unei persoane pentru a crea holograme conectate la AI cât mai realiste și care vor fi cât mai ușor acceptate de către destinatar.
Un studiu comandat de Ericsson, referitor la tendințele consumatorilor a relevat faptul că mai mult de jumătate dintre repondenți își imaginează că diferența dintre realitatea fizică și cea digitală va dispărea aproape până în anul 2030.
Interconectivitatea, spațiul cloud, Inteligența Artificială, 5G-ul, senzorii, procesarea tot mai rapidă a informațiilor, toate fac parte indispensabilă din viitorul comunicării virtuale, iar ritmul de inovare în domeniu crește permanent exponențial.