Noi tehnologii care vor schimba medicina
Crezi că medicina a înregistrat progrese uriașe în ultimul deceniu? Stai să vezi ce urmează.
Fenomenul Crowdsourcing, bazat pe faptul că baza cunoștiințelor unui individ este întotdeauna mai precară decât baza cunoștiințelor colective, se aplică și diagnosticului medical.
Cu ajutorul unei platforme web, CrowdMed soluționează deja cazuri medicale nesoluționate sau diagnostice controversate. Depunerea unei astfel de solicitări este gratuită și confidențială.
Useri autorizați ai platformei vin cu soluționări, putând primi drept recompensă o sumă de bani din partea platformei. Soluțiile sunt revizuite de grupuri de experți.
PatientsLikeMe este un site asemănător, în care utilizatorii dețin deja un diagnostic precis. Este o uriașă bază de date referitoare la experiențele a sute de mii de pacienți cu peste 2.000 de afecțiuni. Site-ul a fost fondat în 2004 și împărtășește aceste experiențe atât utilizatorilor cât și autorităților medicale sau furnizorilor de servicii medicale, în vederea îmbunătățirii acestora.
Un medic diagnostician, indiferent de experiența sa, nu-și poate măsura cunoștiințele cu memoria unui supercomputer gen Watson. În schimb, un medic poate cere unui astfel de dispozitiv să-i prezinte toate datele disponibile despre pacienții, cercetările medicale și rezultatele clinice conexe înregistrate în toată lumea. Mai mult, IBM spune că supercomputerul va sugera și diagnostice și tratamente mult mai precise decât oamenii.
Este de menționat că în Statele Unite, aproximativ 1 din 5 diagnostice sunt greșite sau incomplete, adică 1,5 milioane de ameni sunt anual loviți de erorile medicale.
Aplicabilitatea Imprimantelor 3D în medicină este ușor de intuit. Chiar dacă se află la început de drum, pulverizarea biomaterialelor prin duze speciale va face ca problema transplantului de organe să devină o amintire.
Oase ale maxilarului sau ale șoldului au fost făcute deja. Organe ca ficatul, rinichiul sau vezica se găsesc în diferite etape ale dezvoltării 3D. Cercetătorii Spitalului General din Massachusetts au crescut o ureche artificială din țesut animal și au extins proiectul la proceduri similare cu țesut uman.
Smartphone-ul se luptă și el pentru supremație în zona tehnologiei medicale de vârf. Aplicații deja disponibile sau aflate în dezvoltare mențin legătura permanentă cu medicul tău. Se poate face un EKG la distanță, aproape oriunde există o conexiune adecvată.
O aplicație smartphone permite observarea schimbărilor suferite de o aluniță, o alta scanează urechea internă a unui sugar pentru a diagnostica o eventuală infecție a acesteia.
S-a vorbit dintotdeauna despre particularitățile bolii în funcție de subiect, fapt ce ridică dificultăți de diagnostic celor mai experimentați medici.
Biohackersii, senzori plantați în îmbracămintea sau în corpul pacientului aduc o incomparabilă cantitate de informații suplimentare particularizate despre un individ.
Există deja un astfel de senzor de implantat în dinte care poate transmite date despre mișcările neregulate ale maxilarelor, inhalațiile toxice, mâncarea sau băutura ingerată. Există bandaje care-și schimbă culoarea dacă sunt prea strânse sau lejere, șosete care înregistrează temperatura și ritmul cardiac, senzori ce raportează calitatea somnului, nivelul de hidratare, compoziția urinei, hormonii de stres, etc. Toate cu rolul de a semnaliza apariia unei probleme de sănătate.
Universitatea din Arizona și Universitatea din Illinois dezvoltă nanogeneratorul capabil să transforme energia mecanică a inimii în energie electrică insidpensabilă stimulatoarelor cardiace spre exemplu, a căror acumulatori sunt în prezent schimbați la 7 ani.
Un dispozitiv aflat în studiu la Georgia Tech detectează cu o precizie de până la 80 la sută cancerul pulmonar și a celui de sân prin simpla prelevare a cel mult 75 de compuși volatili găsiți în respirația unui individ.
Pe lângă costurile inferioare biopsiei clasice, metoda permite identificarea extrem de facilă a cancerului pulmonar încă din faza 1, unde rata de vindecare poate ajunge la 70 la sută, față de metodele clasice prin care bolnavii sunt depistați de regulă în faza a 3-a, când simptomele devin evidente, rata de vindecare fiind de numai 25 la sută.
Rezistența la antibiotice este un fapt îngrijorător recunoscut de întreaga lume medicală în ultimul deceniu. Îmbogățirea antibioticelor cu argint rezolvă oarecum această problemă prin sporirea puterii acestora, inconvenientul fiind că ucid aproape orice fel de bacterie în drumul lor.
Noutatea în acest domeniu îl constituie dezvoltarea uneor adevărate bombe inteligente cu antibiotice menite să distrugă tulpinile specifice de bacterii care cauzează boalla respectivă, lăsând nevătămate bugurile benigne sau benefice ce se găsesc în corpul tău.
Tehnologiile și serviciile medicale s-au dezvoltat extrem de mult, dar la ce-ți folosesc dacă nu te afli în preajma lor? Nu poate beneficia de un spital ultramodern orice colț de țară. Și totuși, și pentru această problemă, viitorul oferă soluții.
Chinezii vin cu o propunere extrem de interesantă, spitalul la cutie. Un spital format din 10 containere de transport maritim, compus din camere pentru clinici, farmacii, săli de operație, etc. Containerele pot fi configurate și echipate pentru fiecare locație în parte, la un preț foarte mic comparativ cu costurile construirii unui spital clasic.
Chiar dacă ideea a fost destinată asigurării serviciilor medicale din Africa, ea se aplică cu succes în oricare parte a lumii.
Mai crezi că a înregistrat progrese uriașe în ultimul deceniu comparativ cu cele ce vor veni?
(sursa: https://www.discovermagazine.com/ )