PRIVIRE IN VIITOR

Totul este minte, Universul este mental

terapievideo

Top greșeli de comunicare în cuplu

Comunicarea este piatra de temelie a unei relații sănătoase. Iată în continuare câteva greșeli facute fără ca măcar să ne dăm seama:

Ipotezele
Chiar dacă consideri că-ți cunoști bine partenerul/partenera, în urma celor mulți ani petrecuți împreună, asta nu înseamnă că nu te poți înșela în privința perspectivei din care privește o anumită problemă.
Este mult mai sănătos să te asiguri ce a vrut să spună, fără să te lansezi în presupuneri uneori riscante.

Vorbitul de unul singur
Comunicarea presupune atenție din partea celuilalt, așa că nu-i momentul potrivit atunci când acesta/aceasta este prins într-o altă activitate. Cel mai bine este să aștepți momentul când se eliberează sau dacă-i urgent, solicită-i câteva momente de pauză.

Criminalul ”întotdeauna” sau ”niciodată”
Renunță să generalizezi semnificația unui incident de moment folosind cuvintele întotdeauna sau niciodată. În primul rând este incorect și eronat să-ți acuzi partenerul/partenera că face (sau nu) ceva absolut tot timpul. În al doilea rând, partenerul este pus în postura de a se apăra în loc să conștientizeze incidentul de moment, fapt care duce de cele mai multe ori la nerezolvarea problemei care a iscat discuția.

Critica
Critica poate fi constructivă dacă o faci cu sinceritate și cu un ton prietenos, altfel, aceasta erodează din temelie încrederea acordată de partener/parteneră. Este important să fii cinstit și prietenos cu partenerul, dar nu uita să-i arăți din când în când că-l apreciezi și-l iubești.

Întreruperile
Este nepoliticos să întrerupi pe cineva care-ți vorbește, dovedindu-i astfel lipsa de respect. În schimb, te poți face auzit/ă spunându-i deschis partenerului: ”am să-ți spun ceva care cred că-i mai important pentru moment decât …. ”

Observațiile și corecțiile
Partenerul/partenera nu-i un copil încredințat de cineva spre a-l educa. Evident, trebuie să fii cinstit/ă cu el, dar este totuși un adult. În consecință, nu încerca să-l transformi după chipul și asemănarea ta.

Tonul face muzica
Felul în care spui ceva are un impact mai mare decât conținutul a ceea ce spui. Un ton dur, sarcastic sau lipsit de respect duce fie la închiderea emoțională a partenerului, fie la defensivitate și furie. Și cu siguranță nu-i rezultatul căutat.
Dacă ești supărat/ă, liniștește-te înainte de a te lansa într-o discuție.

Stilul agresiv-pasiv
Comunicarea sănătoasă este aceea cinstită și directă. Când acest lucru nu se realizează, oamenii recurg la modalități indirecte, agresiv-pasive de a-și arăta nemulțumirea. Evident, nimeni nu răspunde bine la agresivitatea pasivă, așa că definește-ți clar ceea ce vrei și nu-ți chinuii partenerul.

Vorbitul deodată
Este ușor să vorbiți amândoi deodată, dar un om care vorbește, nu și ascultă. Iar ascultatul este jumătate din ecuația comunicării. Respiră adânc și oferă-i partenerului/partenerei șansa de a termina ce are de spus.

Sfaturile nesolicitate
Oferă partenerului/partenerei șansa de a-ți cere un sfat înainte de a începe să-i spui ce trebuie sa facă. În caz contrar, va ajunge să creadă că-l consideri incapabil să ia propriile decizii. Spune-ți părerea cinstit/ă despre ceea ce crezi, dar nu uita că și el/ea este un adult responsabil.

Amânarea problemelor
Problemele lăsate nerezolvate nu dispar, dimpotrivă, de cele mai multe ori se agravează. O conversație de acest gen nu este cel mai plăcut lucru, dar este necesar. Conflictul este normal și nu denotă neapărat semnul unei relații aflate în dificultate. Nu uita că anticiparea unei discuții dificile este mai grea decât discuția în sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *