PRIVIRE IN VIITOR

Totul este minte, Universul este mental

Uncategorized

Rolul de mamă și tată în schimbare

Rolurile de tată şi mamă tradiţionale au fost schimbate în ultimii 50 de ani. Acest fapt cred că-l incercă mai

toate persoanele căsătorite.

Un studiu realizat de Centrul de Studii Sociale arată femeile muncesc de trei ori mai mult decât o făceau în 1965, în timp ce bărbaţii şi-au împărţit mai mult timpul între birou şi activităţi casnice.

O femeie muncea în 1965 în medie 8 ore plătite pe săptămână şi îşi petrecea 32 de ore cu activităţile casnice. Astăzi, femeile muncesc în medie 21 de ore într-un serviciu plătit, petrecând doar 18 ore pe săptămână în gospodărie. În schimb, bărbaţii lucrează 42 – 37 ore iar munca în gospodărie a crescut la 4 – 10 ore pe săptămână.

Cercetarea arată o creştere dramatică doar în ultimii 5 ani a numărului de femei care solicită să lucreze o normă întreagă. Astăzi, mai mult de 30 la sută dintre femeile cu copii minori preferă să lucreze full-time, comparativ cu 20 la sută în anul 2007.

Vremurile economice dificile par să inaugureze o stare de spirit nouă în rândul femeilor, cele defavorizate financiar fiind şi cele care-şi doresc normă întreagăde muncă, spun autorii studiului, Kim Parker şi Wendy Wang.

Când ambii parteneri lucrează full-time, îngrijirea copiiilor şi activităţile de menaj sunt mai echilibrat repartizate între bărbaţi şi femei decât în familiile tradiţionale unde exista un singur venit.

O concluzie certă a studiului ne spune că ambii parteneri îşi doresc să petreacă mai mult timp în mijlocul familiei. În general, 33 la sută dintre părinţii care au copii sub 18 ani sunt conştienţi că nu petrec destul timp cu ei, 53 la sută spun că este foarte dificil să echilibreze responsabilităţile de la locul de muncă cu cele de acasă.

Există şi respondenţi care consideră că alocă suficient timp familiei. Aceştia sunt de regulă siguri că sunt şi nişte părinţi buni, comparativ cu ceilalţi care poartă un sentiment de vină pentru ratarea funcţiei de părinte.

Cercetarea are drept scop înţelegerea realitătii şi dinamicii sociale între anii 1965 – 2011. Cert este ca rolul de tata si mama este intr-o schimbare accelerata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *