Cum să-ți dezvolți încrederea de sine?
Dacă ai avut vreodată sentimentul că nu ești suficient de capabil, află că 70% dintre oameni simt la fel. Acest fenomen a primit numele de sindromul impostorului.
Sindromul impostorului implică sentimente de nesiguranță și îndoieli permanente raportate la propriile aptitudini, în ciuda dovezilor contrare.
Iată cinci moduri de a scăpa de acest păgubos fenomen care nu de puține ori îți blochează calea către succes.
Recunoaște-ți punctele forte
Fiecare om are aptitudinile lui native și a dezvoltat multe altele pe parcursul vieții. De ce crezi că tu faci excepție?
Alcătuiește o listă cu realizările tale de până acum și cu punctele tale forte. Păstreaz-o la îndemână și completeaz-o pe măsură ce descoperi sau îți amintești alte elemente.
Foarte eficient este să rescri lista zilnic, de câte ori îți permite timpul.
Împărtășește cunoștiințele tale și altora
De multe ori nici nu realizezi cât de multe lucruri ai învățat până acum. Vorbește-le prietenilor despre cunoștiițele acumulate, inițiază un blog sau pur și simplu schimbă informații cu persoane din zona ta de interese.
Împărtășirea cunoștiințelor păstrează nealterată pasiunea pentru ceea ce faci și în același timp îți sedimentează mai bine informațiileacumulate.
Auto-dialoghează despre îndoielile tale
Când apare îndoiala, nu o ignora în speranța că va dispărea de la sine. Imaginează-ți că vorbești unui prieten bun ce manifestă o astfel de problemă și răspunde criticii dure cu un ton plin de compasiune, cu argumente menite să demonteze convingerea negativă.
Acord-ți dreptul de a te juca
Modificându-ți comportamentul ai mari șase să-ți schimbi starea de spirit. Nu te abține din a face lucrurile care-ți plac, relaxează-te cât poți de des și bucură-te de roadele activității tale. Astfel vei constata că meriți tot ceea ce ai câștigat până acum.
Acceptă complimentele primite
De regulă, persoanele care manifestă sindromul impostorului își găsesc scuze pentru succesul lor sau își reduc la minim realizările. Iar când primesc complimente, reacționează ca și când sunt cuprinși de jenă. Primește cu mândrie aceste complimente, oamenii sunt de foarte multe ori sinceri.
Dacă în ciuda eforturilor de a te desprinde de aceste simțiri ele persistă, n-ar strica să ceri sprijin din partea unui specialist. Sentimentul de comitere a unei fraude, lăsat necontrolat poate duce la anxietate și depresie.