VIDEO: 10 lucruri uimitoare petrecute în timpul somnului

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

10 lucruri uimitoare petrecute în timpul somnului

Organizarea amintirilor

În timpul somnului, creierul reanalizează evenimentele de peste zi, le cataloghează și le stochează în centrele de memorie pe termen lung, stergându-le pe cele inutile. Astfel, anumite amintiri din copilărie sunt foarte clare în timp ce mai greu îți amintești ce ai făcut acum două zile. Prioritizarea amintirilor este esențială pentru procesul de învățare și păstrare a informațiilor, dar și pentru dobândirea și dezvoltarea de noi competențe.

Scăderea temperaturii și a tensiunii arteriale

Cu 30 de minute înainte de a adormi, temperatura corpului începe să se reducă, ajungând până la aproximativ 35,6 grade Celsius. Ritmul cardiac și tensiunea arterială scad și ele. La trezire, presiunea sângelui crește treptat, la fel și pulsul, generând starea de ușoară confuzie.

Paralizia de somn

Fenomenul apare în faza de somn REM, odată cu visele, fiind datorat unor neurotransmițători cerebrali care blochează receptorii aflați în sistemul muscular. Acest gen de paralizie este benefic, creierul fiind extrem de activ, este singura modalitate de a împiedica musculatura să răspundă activității cerebrale. Uneori, fenomenul este prezent și atunci când ne trezim brusc dintr-un coșmar.

Creșterea înălțimii

Pe parcursul unei zile, presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale determină tasarea vertebrelor, înălțimea fiind mai mică cu 1 cm seara la culcare. În timpul somnului, spatele se destinde iar spațiul intervertebral se relaxează, corpul recâștigând acest centimetru pierdut. Dealtfel, în timpul somnului se produce și creșterea reală a înălțimii la copii și adolescenți, odată cu eliberarea hormonilor de creștere.

Somnambulismul

Specialiștii spun că 30 la sută din populație experimentează o astfel de stare măcar o dată în viață. Creierul se aflâ într-o fază semiconștientă, putând îndeplini sarcini complexe cum sunt coborârea din pat, deplasarea către o locație țintă sau chiar condusul automobilului. Se cunosc puține lucruri despre natura și cauzalitatea fenomenului.

10 lucruri uimitoare petrecute în timpul somnului


Relațiile dezvăluite de somn

Produce lipsa somnului daune cerebrale?


10 lucruri uimitoare petrecute în timpul somnului

Spasmele musculare nocturne

Unii specialiști presupun că sunt reflexe primitive, alții le consideră doar simple ”rateuri” nervoase. Indiferent de cauză, fac parte din puținele manifestări fizice vizibile din extrem de complexul proces al somnului.

Energia absorbită de creier

Dacă peste zi, 80 la sută din consumul de energie folosește activităților fizice, în timpul somnului, aceasta este deviată spre creier. Energia folosită de creier în timpul somnului REM este mai mare decât cea folosită în starea de veghe. Dealtfel întregul proces de organizare a amintirilor epoate fi considerat drept energofag.

Pierderea în greutate

Datorită diferenței de temperatură din interiorul plămânilor și temperatura camerei, în timpul somnului pierdem aproximativ 0,02 grame de apă per respirație, ceea ce înseamnă cam jumătate de kilogram pe noapte. Același lucru se întâmplă și în cazul CO2, inspiram 2 atomi de O și expirăm 3 atomi, C+2O. Acest fapt ridică masa corporală pierdută la aproximativ 0,7 kg/noapte. Greutatea este înlocuită ziua următoare prin consumul de apă și alimente.

Detoxifierea creierului

Peste zi, toxine și alte reziduri se acumulează în toate celulele corpului. În timpul somnului, fluidul cerebrospinal curge de la nivelul coloanei vertebrale în creier, producând o ”clătire” a creierului și luând cu el toxinele. Fenomenul face parte dintr-un proces mai amplu, cunoscut sub numele de respirație celulară. Procesul de curățire are loc în tot corpul, dar este mai vizibil la nivelul creierului.

Visele

Dacă consolidarea memoriei pe termen lung, detoxifierea creierului, organizarea unor procese cerebrale sunt activități a căror importanță este înțeleasă, nu prea știm la ce folosesc visele. Speculațiile legate de acestea înfierbâtă mintea oamenilor încă din antichitate și până astăzi, în timp ce tehnologiile moderne nu reușesc decât să ajute la emiterea de simple teorii. Dacă procesele enumerate până acum sunt activități a căror importanță este înțeleasă, nu prea știm la ce folosesc visele. Speculațiile legate de vise înfierbântă mintea oamenilor încă din antichitate, în timp ce tehnologiile moderne nu reușesc să emită decât ipoteze.

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *