10 lucruri pe care ar trebui să le învăţăm de la câini

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Chiar dacă am privit cu supiciune titlul articolului publicat de doctorul veterinar Andy Roark la începutul lunii octombrie în Vet Street, trebuie să recunosc că în urma lecturii i-am dat dreptate în totalitate. Vă prezint în continuare concluziile şi motivaţiile domniei sale.

Cele zece observaţii făcute de dr. Roark sunt numai potrivite pentru a ne schimba viaţa în mai bine.

1. Câinii iartă întotdeauna greşelile noastre. Indiferent dacă refuzăm să-i scoatem la timp la plimbare din cauza unei emisiuni difuzate la televizor, sau dacă-i pedepsim uneori fără motiv ori doar pentru că-şi manifestă prea insistent pasiunile, câinii nu ne poartă niciodată ranchiună. Ei ne iartă întotdeauna greşelile şi nu insistă să le arate.

2. Sunt mereu încântaţi să ne vadă. Mai există altcineva care o arată la fel? Dacă ne întoarcem acasă după cinci ore sau cinci minute, câinele îşi manifestă aproape la fel entuziasmul de a fi din nou împreună cu noi. Câte persoane îşi întrerup ocupaţia în momentul în care intrăm într-o încăpere?

3. Acordă o importanţă deosebită mişcării în aer liber. Exerciţiile fizice sunt o metodă excelentă pentru a contracara tensiunea acumulată în viaţa noastră modernă. Orele petrecute în aer liber, departe de computere, telefoane şi alte „distracţii”, însoţindu-ne câinele la plimbarea zilnică, fac numai bine sănătăţii.

4. Puterea de a tace. Să asculţi este foarte greu. Majoritatea dintre noi abia aşteptăm o mică breşă în discursul interlocutorului pentru a ne derula propriul discurs, de cele mai multe ori, fără să ascultăm nimic din ce a vrut să spună acesta. Câinii noştrii au darul de a ne asculta până la capăt, uneori sorbind din priviri până şi ultimul nostru cuvânt.

5. Îşi arată dragostea oriunde şi oricând. Nu cred  să nu fi fost întrerupţi din vizionarea unui film sau dintr-o discuţie cu un amic pe stradă de câinele dumneavoastră care a simţit nevoia să vă arate cât de mult vă iubeşte. Şi nu o face de ochii lumii.

6. Câinele este el însuşi, mereu. Se spune că: „Dacă tu nu te iubeşti, atunci cum crezi că te va iubi altcineva?” Câinii nu au nici un interes să fie altcineva. Ăsta poate fi singurul motiv pentru care pot arăta atâta afecţiune, atât de uşor. Ei nu vor să impresioneze. Ei vor doar să iubească.

7. Nu uită niciodată să se distreze. Nu există câine tânăr sau adult care să nu fie gata oricând să se distreze, pe când oamenii, sunt o grămadă, care au uitat cu desăvârşire acest lucru. Câinii se joacă şi se simt bine mereu cu persoanele de care le pasă.

8. Loialitatea. Câinii nu se plâng prietenilor atunci când lăsăm vasele murdare în chiuvetă, sau când am câştigat câteva kilograme în plus ori am venit seara mai târziu acasă după o plimbare pe jos, doar pentru că aşa am avut chef atunci. Nu am văzut nicodată un câine care să vorbească pe cineva de rău.

9. Îi tratează intotdeauna pe cei dragi mai bine decât merită. Ar fi bine să avem o tipologie de om asemeni uneia a câinelui nostru. Adoraţia pe care un câine o dăruieşte pare o dăruire completă.

10. Respectul pentru spaţiile personale. Dacă un câine înţelege unele hobby-uri ale oamenilor, cum ar fi Facebook-ul sau cititul, respectându-ne atunci când le practicăm, noi oamenii nu prea înţelegem plăcerile lor de a fugi după păsări în parc sau de a se tăvăli prin noroi. Am putea fi şi noi oamenii un pic mai indulgenţi, la urma urmei, toată lumea are nevoie de hobby-uri.

Puţină atenţie să le acordăm, şi dacă câinii nu ne pot face mai buni, măcar relaţia noastră cu ei se va consolida. 

Facebookgoogle_pluslinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *