VIDEO: Patlagina - buruiana sau leac?

Cunoscută drept o buruiană rezistentă ce trăiește nedorită prin grădinile

și peluzele noastre, pătlagina s-a dovedit a fi una dintre cele mai puternice plante curative pe care evident medicina modernă nu o utilizează.

Atât frunzele cât și mugurii săi, constituie un potențial nutritiv de excepție, folosit de sute de ani de terapiile tradiționale pentru tratarea disfuncțiilor menstruale, pentru acnee sau artrita dureroasă.

Datorită proprietăților sale astringente, o simplă cataplasmă obținută din frunze de pătlagină este eficientă împotriva rănilor și mușcăturilor de insecte, pentru a scoate toxinele din organism sau pentru a preveni infecțiile și accelera cicatrizarea.

Frunzele și semințele reduc inflamațiile mucoasei intestinale, acționând similar tărâțelor de psylium în absorția toxinelor digestive.

Siropul de pătlagină poate fi o alegere excelentă pentru tratarea tusei, a răcelilor și a altor boli respiratorii, fiind un expectorant blând ce calmează membranele inflamate și dureroase.

Aceleași proprietăți astringente care fac pătlagina eficientă în vindecarea rănilor recomandă loțiunile și unguentele din această plantă în tratarea hemoroizilor, a cistitelor însoțite de sângerare sau a ulcerațiilor pielii.

Conform unui tratat de farmacologie naturală publicat la începutul secolului trecut de doctorul american Finley Ellingwood, sunt puține afecțiunile pe care pătlagina nu le poate înlătura. Tradițiile populare dar și analizele moderne dovedesc eficiența acestei plante considerate pe nedrept buruiană, împotriva majorității bolilor de sânge, a bolilor glandulare, în otrăvirea cu mercur, în afecțiunile diareice, în tulburările menstruale, contra leziunilor, mușcăturilor sau erupțiilor pielii.

Adăugată în salate estompează senzația de sete și poate îmbogății gustul oricărui preparat de sezon.

Dacă nu aveți grădină proprie, este foarte posibil să descoperiți pătlagina și pe marginea drumului care vă duce la piață. 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează