VIDEO: Top tratamente medicale 2015

Biologul Australian Philip Hogg se află în spatele unei descoperiri revoluţionare în

lupta împotriva cancerului. Începută în urmă cu 10 ani, cercetarea viza o proteină implicată în coagularea sângelui, având ca scop prevenirea accidentelor cardiace şi cerebrale.
Molecula a fost transformată într-un medicament care inhibă producerea de energie a celulelor canceroase, stopându-le astfel divizarea şi distrugându-le.
Particularitatea tratamentului constă în faptul că acţiunea este îndreptată doas asupra celulelor bolnave, neavând efect asupra celor sănătoase. Sunt binecunoscute efectele secundare dezastruoase ale medicamentelor utilizate în prezent.
Bizar, noul tratament revolutionar conţine atomi dintr-o substanţă potenţial letală, arsenicul.
Pentru un lot de 22 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, au început deja testele clinice în centre medicale din Sydney şi Melbourne.

Leac pentru atacurile de cord şi cerebrale
Un studiu publicat în revista Natura prezintă o metodă unică de abordare a funcţiei plachetare, responsabilă de formarea cheagurilor de sânge.
Cheagurile de sânge sunt cauza atacurilor de cord şi a celor mai multe accidente vasculare cerebrale, cele mai frecvente afecţiuni letale sau generatoare de invaliditate în lume.
Cercetarea condusă de dr. Justin Hamilton de la Universitatea Monash arată că medicamentul descoperit conduce la blocarea unei enzime implicată în formarea trombocitelor, generând dezintegrarea extrem de rapidă a cheagurilor de sânge. Modul cum acţionează produsul este complet diferit de cel al medicamentelor utilizate în prezent, pentru mulţi pacienţi, cele din urmă dovedindu-se inutile.
Echipa de cercetare a început testarea acestui medicament, sperând în rezultate pozitive cât mai rapide.
Descoperirea poate fi un moment de cotitura în prevenţia şi îndepărtarea urmărilor atacurilor de cord şi cerebrale.

Alzheimer
Un nou studiu efectuat la Universitatea Duke din SUA, spune că în boala Alzheimer, anumite celule ale sistemului imunitar care protejează creierul, încep să consume defectuos un nutrient important:arginina.
Experimentele au arătat că blocarea acestui proces împiedică atât depunerile de proteine numite beta-amiloid cât şi pierderile de memorie .
Profesorul neurolog Carol Colton, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Duke, autor al studiului, declară că în urma rezultatelor obţinute se întrevăd posibilităţi ca evoluţia Alzheimerului să fie nu numai stopată, dar şi înversată.
Boala s-a aflat în atenţia multor colective de cercetare în ultimele două decenii, dar oamenii de ştiinţă ştiu încă foarte puţine lucruri despre mecanismele şi cauzele acestei afecţiuni degenerative a creierului.
Studiul a fost publicat în Jurnalul Neuroscience, în aprilie 2015.

Regenerarea părului
Căderea părului este una dintre cele mai de temut consecinţe atât ale îmbătrânirii dar şi a unei lungi serii de afecţiuni care pot debuta la vârste tinere. Fenomenul are loc atunci când celulele de păr îşi pierd capacitatea de a se reproduce.
Oamenii de ştiinţă caută de decenii remedii pentru acest neajuns, dar în ciuda tratamentelor sofisticate şi chiar a intervenţiilor chirurgicale, rezultate certe au întârziat să apară.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia propun într-un studiu publicat în ediţia din octombrie 2015 a revistei Science Advances un remediu sigur constând în inhibarea unei familii de enzime din interiorul foliculilor de păr. Substanţa care inhibă enzimele Janus kinaza produce o creştere rapidă şi robustă a părului atunci când este aplicată pe piele.
Experimentele au fost făcute pe şoareci, urmând să fie continuate pentru a evita unele posibile reacţii adverse.

Reglarea nivelului de colesterol
O nouă clasă de medicamente menită să reducă colesterolul LDL a fost făcută publică pe 10 iunie 2015. Denumită PCSK9, are deja două medicamente aprobate de FDA, primul numit alirocumab (Praluent) şi al doilea evolocumab (Repatha).
Medicamentele din clasa PCSK9 au fost testate pe persoane cu un istoric familial de cholesterol ridicat şi pe pacienţi care nu au tolerat statinele uzuale folosite pe scară largă.
Profesorul cardiolog Christopher Cannon de la Harvard Medical School, implicat în cercetare spune că efectul noului medicament reduce colesterolul LDL cu 50 la sută mai mult decât statinele.
Administarea lor se face injectabil, cu o frecvenţă de una la 2-4 săptămâni.
Cei aproximativ 6.000 de subiecţi testaţi nu au manifestat nici o urmă de efecte secundare în urma administrării.
Din păcate, preţul produselor este destul de ridicat, costul tratamentului pentru un an variind între 7.000 şi 12.000 de dolari.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează