Mituri despre barbati si femei

Cand vine vorba despre relatiile dintre barbati si femei, aproape toata lumea

are ceva de spus. Dar ce spun cercetatorii despre modul in care femeile si barbatii se comporta cu adevarat in relatiile romantice? Acetia au analizat sase mituri moderne referitoare la intalniri si relatii.

Mitul 1. Femeile sunt mai romantice decat barbatii
In ciuda faptului ca romanele de dragoste si filmele romantice sunt apreciate de cele mai multe ori de publicul femin, se pare ca barbatii sunt mult mai romantici decat femeile. Cercetatorii au cerut unui public reprezentativ sa aprecieze unele afirmatii dintr-un chestionar denumit Scala Convingerilor Romantice. Barbatii au obtinut un scor mai bun, fiind de acord intr-o mai mare masura decat femeile cu afirmatii gen: “Va fi o dragoste adevarata pentru mine” sau “Daca eu iubesc pe cineva, voi face fata oricaror obstacole pentru a o indeplini”. Deasemenea, barbatii sunt mai inclinati sa creada in notiunea de “dragoste la prima vedere”.

Mitul 2. Barbatii si femeile manifesta moduri fundamental diferite de manipulare a conflictelor.
Cele mai multe studii spun ca femeile si barbatii nu difera in raspunsurile oferite in situatiile de conflict. Acest mit detine insa un sambure de adevar. In cazul cuplurilor care abordeaza modelul de “atac/retragere” intr-un conflict, adica in timp ce unul expune o problema celalalt se retrage, evitand discutia si generand astfel un cerc vicios plin de frustrari resimtite mai tarziu, se pare ca femeile ocupa de cele mai multe ori pozitia defensiva.
Despre acest comportament specialistii spun insa ca este datorat mai mult de dinamica de putere decat de preferintele barbatilor sau femeilor pentru o astfel de strategie. De obicei problemele expuse presupun o schimbare, schimbare dorita firesc de actorul mai slab din cadrul relatiei. In cazul unui refuz sau al unei intentii de refuz, cel care face propunerea se retrage. Pozitia consacrata de societatile moderne occidentale femeilor este una detinatoare de mai putina putere decat cea barbatilor.


Mitul 3. Aspectul fizic este mai important pentru barbati decat pentru femei
Si acest mit are un sambure de adevar. Multe studii arata ca mai multi barbati voteaza aspectul fizic drept mai important decat alte calitati. Clasamentul insa este foarte strans, barbatiii obtinand un firav avantaj. Dar acest lucru este valabil doar atunci cand se chestioneaza intentia, in studiile care evidentiaza actiunile la timpul prezent, nu s-au inregistrat diferente intre alegerile barbatilor de cele ale femeilor, ambele sexe optand in egala masura pentru aspectul fizic.

Mitul 4. Barbatii si femeile au preferinte si asteptari fundamental diferite de la partener
Acest mit este atat de prezent in mediile populare incat s-a ajuns sa se spunca chiar ca barbatii si femeile ar proveni de pe planete diferite. Adevarul este insa cu totul altul. Afirmatia, adevarata din punct de vedere statistic, ca barbatii sunt mai inalti decat femeile nu inseamna ca sunt foarte multe femei mai inalte decat multi barbati. La fel se poate spune despre oricare din variantele de abordare a unei relatii, indiferent ca vorbim despre barbati sau femei.
Exista o mare similitudine in ceea ce barbatii si femeile doresc de la o relatie. Atat unii cat si ceilalti considera bunatatea, personalitatea interesanta si inteligenta drept cele mai importante calitati ale unui partener.
Accentuarea acestor diferente de gen atunci cand ne referim la partenerul nostru simplifica modul de analiza real, dar ingreuneaza intelegerea unuia fata de celalalt.

Mitul 5. Abuzurile fizice in cadrul unei relatii este aproape intotdeauna comis de barbat
Cand auzim de violenta domestica, ne imaginam imediat femeia drept victima. Leziunile mai grave suferite de femei in astfel de incidente cat si faptul ca abuzurile provocate de barbati sunt mai frecvente si mai severe, ne indreptatesc sa judecam astfel.
Cu toate acestea, barbatii sunt si ei victime ale violentei in familie. Anul trecut, in Marea Britanie, 40 la suta din victime au fost de gen masculin, iar in SUA, s-a constatat ca 12,1 dintre femei si 11,3 la suta dintre barbati au raportat ca au comis un act de violenta asupra partenerului.
Alte studii arata ca femeile sunt la fel de probabil sa initieze acte de violenta conjugala precum barbatii.
Acest mit determina el insusi pe barbatii victime sa raporteze aceste incidente din teama de a nu fi stigmatizati.

Mitul 6. Femeile nu sunt interesate de sex ocazional
In timp ce, in general, barbatiii sunt mai interesati si dispusi sa accepte partide de sex ocazional, interesul femeilor pentru aceste manifestari au fost subestimate. Cercetarile spun ca exista doua motive.
Unul ar fi acela ca este social inacceptabil ca femeile sa recunoasca un astfel de interes. Drept urmare, in sondaje, in timp ce subiectii barbati exagereaza, femeile subestimeaza numarul partenerilor sexuali pe care i-au avut. Cercetatorii au recurs la teste cu detectorul de minciuni pentru a obtine astfel de ipoteze.
Al doilea motiv ar fi acela ca pentru femei circumstantele trebuie sa fie altele. Studiile arata ca in situatii ipotetice, este la fel de probabil ca femeile sa se implice intr-o relatie ocazionala, dar resping aceste oferte de cele mai multe ori din cauza lipsei de pricepere a barbatilor de a conduce actiunea.

Indiferent de pozitia pe care o adoptati referitor la aceste mituri, este distructiv sa va bazati deciziile cu privire la relatii pe stereotipuri de acest gen. Chiar daca exista un pic de adevar, aceste mituri au tendinta de a exagera adevarul si nu vin deloc in sprijinul desfasurarii unei bune relatii cu un partener.

 


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează