Noua procedura de stergere a fricii

Cand amintirile revin in mintea noastra, ele par a fi supuse unui procedeu de

recodificare, fiind rescrise in memorie asemeni unor informatii noi. In timpul acestui proces, amintirile devin maleabile si pot fi modificate subtil.

Edward Meloni si colegii sai de la Harvard Medical School din Boston lanseaza o tehnica oarecum inedita prin care amintirile infricosatoare pot fi sterse. Experimentul a fost efectuat pe soareci si consta in inhalarea unei concentratii de gaz Xenon. Xenonul este un gaz incolor, inodor si, spun specialistii americani, non-reactiv.

Soarecii au fost supusi unui soc traumatic, ca mai apoi o parte sa respire o doza mica de xenon, iar alta doar aer curat. S-a observat ca lotul supus inhalarii de xenon nu a mai reactionat la stimulul asociat socului, fata de ceilalti soareci pentru care stimulul a reamintit traumatismul suferit in trecut.

Cercetatorii spun ca xenonul blocheaza receptorii NMDA implicati in formarea si reconsolidarea memoriei, acest gaz fiind mai rapid absorbit si eliminat din creier comparativ cu alte medicamente sau droguri.

Elisabeth Phelps de la Universitatea din New York, cercetator in interactiunea dintre memorie si frica, declara: “ In ciuda faptului ca acestea sunt simple amintiri de amenintare asociativa, experimentul ajuta la intelegerea procesului de invatare si al unor disfunctionalitati de memorie.”

 

 


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează