Ramadan, un timp al comuniunii cu Dumnezeu

" Voi cei care credeti! Postul este scris pentru tine, asa cum a fost scris pentru cei dinainte

de a fi tu, pentru a putea atinge constiinta lui Dumnezeu. (Coran 2:183)

Ramadan-ul este unul dintre cei cinci stalpi ai credintei islamice, alaturi de declaratia de credinta, Shahada ("Dumnezeu este Unicul"), rugaciunea, zakat si pelerinajul la Mecca.

Postul Ramadan-ului se oficiaza mereu pe parcursul celei de a noua luni a calendarului islamic, odata cu inceperea primei faze de " Luna Noua". Invatatii musulmani urmaresc in ziua a 29-a a celei de a opta luni a anului aparitia Lunii Noi, caz in care decreteaza inceperea Ramadan-ului in acea seara. Daca Luna Noua nu este vazuta, ziua este considerata cea de a 30 a lunii a opta, Sha'ban, si Ramadan-ul incepe din ziua urmatoare.

Aceasta luna de post fizic si spiritual al lumii islamice este totodata si momentul in care acum mai bine de 14 secole, Dumnezeu revela prin intermediul Ingerului Gabriel, Cuvantul sau catre Profetul Muhammad. Aceasta revelatie divina constituie astazi ceea ce noi cunoastem sub numele de Coran.

Postul dureaza o luna de zile, fiind interzis consumul de alimente sau lichide incepand cu ivirea zorilor si terminandu-se cu apusul soarelui. Credinciosii trebuie sa se abtina deasemnea de a avea constacte sexuale in aceasta perioada.

Ramadan-ul este o practica de cult necesara tuturor credinciosilor musulmani care au atins pubertatea. Femeile nerefacute complet dupa nastere, bolnavilor sau calatorilor, le sunt permise unele amanari in oficierea acestui ritual.

Ramadan-ul este considerat o porunca a lui Dumnezeu, fiind in acelasi timp un excelent antrenament al controlului asupra unor instincte dealtfel firesti, asa cum sunt foamea, setea sau impulsurile sexuale, dar care pot degenera in reale vicii.

Musulmanii se trezesc inainte de ivirea zorilor pentru a manca Sahur ( masa de dinaintea zorilor) si pentru a bea o cantitate de lichide suficienta in a asigura hidratarea corpului pe tot cuprinsul zilei. Sahur nu trebuie sa depaseasca ivirea zorilor.

Credinciosii musulmani trebuie sa adere strict in perioada Ramadan-ului la intreg codul moral al Islamului, chiar daca in restul anului se eschiveaza de la unele precepte. Este lupta sa cu el insusi pentru a se apropia de porunca lui Dumnezeu, practica prin care un adept al religiei islamice se apropie de desavarsirea predicata de toate cultele religioase revelate.

Postul alimentar este intrerupt imediat dupa apusul soarelui, incepand de regula prin consumul de apa sau suc de fructe. Legea nu interzice consumul imediat de alimente, insa musulmanii sunt indrumati sa faca inaintea mesei complete o rugaciune numita salah Maghrib (rugaciunea de dupa apus). Dupa masa principala de seara, urmeaza o scurta odihna dupa care credinciosii merg la moschee pentru Salah Isha (noaptea de rugaciune).

Rugaciunea este condusa de o persoana care recita din memorie Coranul, Cartea Sfanta a Islamului fiind in acelasi timp cuvant scris dar si cuvant rostit. O insemnatate imensa atribuindu-se nu numai cuvintelor revelate lui Muhammed ci si ritmului si intonatiei cu care acestea sunt rostite. Acest fapt conduce la aproape imposibila interpretare corecta a versetelor in alta limba decat cea araba.

Credinciosii musulmani nu considera luna Ramadan-ului ca fiind compusa din constrangeri si interdictii, este o luna a generozitatii si cordialitatii catre semeni, este o luna in care cu totii se simt mai deschisi pentru a face fapte bune.

Ramadan-ul creeaza de fapt o sincronicitate a intregii lumi musulmane, o imensa populatie a lumii, aproape o cincime, care se roaga, posteste, gandeste si traieste in acelasi timp. Si toate acestea prin rugaciune catre Unul si Acelasi Dumnezeu.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează