Are pielea capacitatea de a simti mirosul?

Faptul ca nasul nu este singurul loc in care se gasesc receptori olfactivi nu mai este

astazi o noutate. Pe langa cele aproximativ 350 de tipuri de receptori olfactivi din nas, specialistii au demonstrat existenta acestor receptori si in intestin, rinichi, prostata, inima si chiar si in spermatozoizi.

Cercetatorii de la Ruhr-Universitat Bochum au descoperit recent un astfel de receptor olfactiv, numit OR2AT4 aflat la nivelul pielii este activat de prezenta unui miros de santal. Experimentul a folosit un miros de santal sintetic, numit Sandalore.

Lemnul de santal este frecvent utilizat in prepararea tamaiei, fiind o componenta obisnuita a diverselor parfumuri.

Rezultatele studiului arata ca mirosul de santal determina proliferarea celulelor epiteliale si vindecarea mai rapida a ranilor. Echipa de cercetatori de la RUB in colaborare cu specialisti in dermatologie de la Universitatea Munster au descoperit existenta si a altor receptori olfactivi in pielea umana, schitand noi tehnici terapeutice si cosmetice.

Studiul a fost condus de dr. Daniela Busse si prof. dr. Hanns Hatt si publicat in Jurnalul de Dermatologie, dovedind inca o data daca era nevoie, imensul aport pe care aromaterapia il poate aduce proceselor de preventie si insanatosire a organismului uman.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează